Acsád

2015.06.02. 16:31

Légpuskával lő a szomszéd Acsádon? - Nem tudnak megbékélni egymással a két család tagjai

Acsád – Kecskék, bárányok és egy kerítés miatt nem tud békében élni egymás mellett a településen lakó két család. De vajon kinek van igaza?

Lisztmayer Zsófia

Az Acsádon élő Gaál és Dömötör család között évek óta nem nevezhető idillinek a kapcsolat. Azt azonban nem tudni, hogy pontosan mitől romlott meg a kapcsolat a családtagok között. Gaál Katalinék hét éve költöztek falura, mivel ki szerették volna próbálni a vidéki életet. Kinéztek egy régi házat, megvették és folyamatosan csinosítgattak rajta valamit. A felújítások mellett Katalin időközben megvásárolt egy fél hektáros telket a házuk mögött. A területet bekerítették, hogy birkát és kecskét tarthassanak. A kertszomszéddal, a Dömötör családdal ekkor romlott meg a viszony.

Katalin elmesélte a legutóbbi konfliktust a szomszéd családdal. Amikor eltörött a telekhatáron lévő kerítés vezérdrótja, az asszony felajánlotta a szomszédoknak (akiké a kerítés), hogy kijavíttatja a hibás szakaszt, mivel így az állatok könnyen átjárhatnak Dömötörékhez.

– Akkor azt mondták, hogy ne nyúljak hozzá a kerítéshez, nem engedik, hogy megjavíttassam, hanem építtessek egy újat a már meglévő mellé. Egyszerűen nem akarok új kerítést csináltatni. Röhejes, hogy a másik mellé öt centivel újat csináltassunk, ráadásul nem kevés pénzbe kerülne! Szerintem az állatok azért mentek át hozzájuk, mert a Dömötör Jóska felhajtotta a kerítést, és gabonával vagy friss zöldséggel átcsalta az állatokat. Azért, hogy hátha lerágnak valamit nála. Különben miért mennének át a fűnyírózott területére? – mondta el Katalin.

Dömötör József szerint, ha Katalin a kerítés mellett rendesen vágná a füvet, akkor nem menne olyan gyorsan tönkre a kerítés. A légpuskával azonban állítása szerint nem ő lőtt. Fotó: Unger Tamás

Dömötör József valóban nem szeretné, ha szomszédja megcsináltatná a kerítést.

– Sokszor kellett már megjavíttatnom a kerítést, mert Katalin arra sem hajlandó, hogy a kerítés tövében levágja a füvet. Pedig a hosszú gaz miatt elrohad a vezér-drót. Nem tudom megérteni, miért akar más kerítéséhez hozzányúlni. A kerítés a rendeltetési céljának megfelel, de nem állattartásra készült – tudom, mert nekem is voltak állataim. Ha állatot tart valaki, akkor csináljon megfelelő kerítést, vagy húzzon ki villanypásztort, az is egy megoldás lenne – mondta el Dömötör József.

Az acsádi asszony szerint szomszédja időnként légpuskával lő az állataira. Meg is mutatta a bizonyítékot: egy gida csontját, amelybe belefúródott a sörét.

Gaál Katalin megmutatta nekünk az egyik csontdarabot, amelyben még mindig ott van a légpuskából kilőtt sörét. Fotó: Unger Tamás

– Nem is tudom hány alkalommal találtunk már sörétet az állatok csontjaiban. Erre tanúim is vannak, akik levágták és feldolgozták az állatokat. Mondták már a faluból, hogy „ne törődjön vele Katika, hiszen az bolond!" Nem törődöm én vele különösebben, de mégiscsak lövi az állataimat! Ráadásul lesből lő, hogy ne lehessen tanú, így a rendőrség is tehetetlen.

Katalin elmondása szerint legutóbb fényes nappal lőtt át hozzá Dömötör József, amikor a kertben tevékenykedtek. Az ott dolgozó munkás azt mondta az asszonynak, hogy a sörét nekivágódott a talicskának, és a kecskéket is elriasztotta. Katalin kihívta a rendőrséget, de a munkás nem akart tanúskodni. Az asszony hozzátette, hogy eddig még egyszer sem látta, hogy a férfi lő, de nem tudtak úgy levágni kecskegidát, hogy ne lett volna benne sörét.

Józseftől megkérdeztem, hogy tud-e valamit a csontokban található sörétekről, de fejcsóválva csak ennyit mondott:

– Múltkor a rendőröket küldte rám Katalin azzal, hogy a kertjében dolgozó munkásaira lövöldözöm. A feleségemmel kint dolgoztunk, éppen egy lemezt raktunk fel. Katalinnak látnia kellett, hogy nem légpuskával lövöldöztem. Ezekre a vádakra már nem is tudok mit mondani – tette hozzá József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!