Állásbörze

2017.04.11. 17:01

Munkaerőhiánnyal küzdve kell versenyképesnek maradniuk

Szinte naponta jelennek meg adatok, cikkek a munkaerőhiányról. A betöltésre váró álláshelyek döntő többsége a közép-magyarországi mellett a nyugati régióban van. Ennek okai összetettek: alacsony az emberek földrajzi mobilitása, költözési hajlandósága.

Tóth Kata

A képzett, illetve munkatapasztalattal rendelkező szakembereket a piac már felszívta. A rendelkezésre álló, de nehezen foglalkoztatható álláskeresők pedig nem jutnak vissza könnyen a munkaerőpiacra.

Vas megyét sem kerüli el a létszámhiány. Külföldi tulajdonosi körrel rendelkező és főleg exportpiacra dolgozó multinacionális vállalatok – a vasvári PNH Kft. és a szentgotthárdi Ames Hungária Kft. – képviselőit kérdeztük, mennyire érinti őket a jelenség, érzik-e a hatását, és ha igen, mit tesznek ellene és mit a munkaerő megtartásáért.

Ausztria közelsége és az, hogy földrajzilag egy „munkáltatói koszorú" közepében kell versenyképesnek maradniuk, közös a két cégben. A spanyol érdekeltségű, szinterezett fém alkatrészek gyártásával és értékesítésével foglalkozó, 60 éves múltra visszatekintő vállalat, az Ames Hungária Kft. jelenleg negyven főt foglalkoztat Szentgotthárdon. Ebben a hónapban megkezdődik új gyáregységük építése – egy éven belül száz új munkavállaló felvételét tervezik.

A PNH Kft. ugyancsak a fémiparban tevékenykedik - acél- és fémfeldolgozással foglalkoznak – vasvári telephelyükön 230-an dolgoznak. Nyugat-Európa piacvezető partnereit szolgálják ki termékeikkel. Náluk az idegennyelv-tudás elvárás, és bár logikusnak tűnne, Vörös-Borsody Csilla kommunikációért felelős munkatárs szerint ez nem feltétlenül nehezíti meg a dolgukat a munkaerő-keresésben. Házon belül oldják meg a németnyelv-oktatást: intenzív nyelvi képzést kaphat az, aki alap-/középszintű némettel jelentkezik hozzájuk adminisztratív munkakörökbe – értékesítési, vevői kapcsolattartó, beszerző pozíciókra. Érzik, hogy hatalmas a verseny, és tudják, nemcsak a bér, hanem sok más faktor versenyez egymással. A bérversenyben lépést kell tartaniuk – ez nem kérdés, de az útiköltség-térítéstől a béren kívüli juttatások rendszeréig még sok minden másban is, ha meg akarják tartani a dolgozóikat. Ehhez a munkakörnyezetük, -körülményeik Vörös-Borsody Csilla szerint első osztályúak. Ergonómiailag és munkavédelmi szempontból is kitűnő irodáik és termelő üzemük van, erős IT-támogatást kapnak. Igyekeznek a családias szemléletet megtartani – csapatépítés, kirándulások segítik ezt. A fluktuáció az irodai munkatársaknál minimális, a fizikai állományban előfordul, de kezelhető mértékű. A Vas Népe állásbörzéjén irodai munkakörökbe kevesebb, a termelésbe több munkatársat keresnek – elsősorban betanított munkásokat könnyen elsajátítható munkára. Várják az érdeklődőket, akiknek meglepetéssel készültek: a cégükre jellemző bérstruktúra egy részét a standjuk hátfalán, különleges módon tálalják.

Az Ames Hungária Kft.-nél 2017 az új gyárépület kivitelezésének éve. A tervek szerint év végére fejeződnek be az építési munkák, utána kezdődik a gyártósorok telepítése. Az első ütemben ötven, egy éven belül összesen száz fő felvételét tervezik – tudjuk meg Bogdán-Boda Edina személyügyi vezetőtől. Ennek megfelelően sok nyitott pozíciójuk van: gépkezelőket, vizuális ellenőröket, karbantartókat és villamos-, valamint gépészmérnököket is keresnek. Ezenkívül adminisztratív munkakörökbe logisztikust, termelés-tervezőt. A gyárigazgatójuk spanyol – vele angol nyelven zajlik a kommunikáció, és az előbbi, felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökben is elvárás a jó angolnyelv-ismeret.

Annak ellenére, hogy idén és tavaly is szinte a teljes foglalkoztatottság volt jellemző a megyében, szép számmal vannak jelentkezőik, árulja el a HR-vezető. Sokaknak vonzó a családias, emberközpontú vállalati kultúra, amit kínálnak – filozófiájuk része, hogy a vezetésnek mindent meg kell tenni a munkavállalóik kiegyensúlyozott munkavégzéséért. Legfeljebb három műszakos munkarendben dolgoznak náluk az alkalmazottak – a hétvége mindenkinek szabad, ez sem utolsó szempont. Persze Ausztriának nagy elszívó hatása van a városban, és a lakhatás támogatása sem megoldható, annyira telített a város. Az Ames Hungária Kft. 2014-ben alakult Magyarországon, még nincs annyira jelentős múltja – éppen ezért a fő céljuk a Vas Népe Állásbörzén az, hogy minél többen megismerjék a vállalatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!