Állatvilág

2014.05.07. 14:20

Okosan tápláljuk kedvenceinket!

Az vagy, amit megeszel – állítja a mondás. Mindez igaz négylábú kedvenceinkre is. Egy büki állateledelgyár munkatársait kértük meg arra, hogy segítsenek eligazodni az állateledelek labirintusában.

Farkas Eszter

Az elmúlt 20 évben jelentős előrelépés figyelhető meg a speciális kutyatápok formuláinak kialakulásában. Léteznek formulák, melyek a testsúly szabályozásában segítenek, és olyanok is, melyeket érzékeny emésztőrendszerű kedvenceknek fejlesztettek ki. Vannak csak adott periódusra ajánlott tápok, például orvosi tápok, illetve olyanok is, melyek egy bizonyos életstílushoz igazodnak, például kifejezetten kis vagy nagy testű kutyák számára készülnek. A speciális étrendet biztosító tápok adhatóak betegségből vagy műtét után lábadozó, esetleg rosszul táplált kutyusoknak is.

Miley, az egyéves labrador kutya a születésnapjára a kedvenc eledelét kapta. A napi etetési szükségletet alapvetően az állat testtömege határozza meg. Fontos, hogy a napi etetési mennyiséget mindig az adott termék csomagolásának előírásai szerint határozzuk meg!

Megdöbbentő ugyan, de átlagosan a kutyák 33 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Fontos, hogy az energiabevitelt az aktivitási szinthez igazítsuk. Az nem feltétlenül megoldás, ha kevesebb ételt adunk a kutyának, mivel lehet, hogy így nem jut elegendő tápanyaghoz, így nem tápláljuk kiegyensúlyozottan. Ráadásul azok a kutyák, akik nem kapnak elég ételt, gyakran megtalálják a módját, hogy máshogy jussanak táplálékhoz. Egy speciálisan túlsúlycsökkentésre kifejlesztett diéta biztosítja a kutyák számára a kiegyensúlyozott táplálást, és segít a súlyvesztésben anélkül, hogy éhségérzete maradna. Mindig törekedjünk a kutya egészséges testalkatának elérésére és megtartására.

Macskánk egészséges, boldog és aktív életet csak úgy élhet, ha táplálkozásában megfelelő egyensúlyt tartunk fenn a hat alapvető tápanyag mértékének helyes megválasztásával. Ha kedvencünk nem vemhes, nem szoptat, és nem történt jelentős változás az életstílusában, nem szenved valami sajátos betegségben, akkor semmi okunk rá, hogy megváltoztassuk azt a táplálkozási egyensúlyt, ami egy normális, egészséges felnőtt macska számára ideális egyéves korától egészen idős koráig. Az étel megválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a macska ragadozó, tehát húsevő. A jó minőségű, gyárilag készült macskaeledeleket úgy állítják össze, hogy azok megfelelő arányban tartalmazzák az állat számára szükséges tápanyagokat, összetevők széles skáláját felhasználva. Ha a terméken a „Teljes értékű Állateledel"feliratot találjuk, biztosak lehetünk abban, hogy minden, a cicánk számára fontos tápanyag megtalálható benne a megfelelő arányban és mennyiségben. Ha ilyen, a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott, kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledellel etetjük kedvencünket, de mellé emberi táplálékot vagy kiegészítőket is adagolunk, az könnyen felboríthatja az egyensúlyt.

Ami az ételallergiát illeti, az igazi allergia ritka, inkább az étel-intolerancia fordul elő gyakran a kutyáknál és macskáknál egyaránt. Ugyanakkor azon ritka esetekben, mikor allergiával van dolgunk, az akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A diagnosztizált esetek 97 százalékában bőrön jelentkező tünetekkel keresik fel az állatorvost, 10-15 százalékánál emésztőrendszert érintő tünetek is vannak. Az ételallergia vagy intolerancia diagnosztikájának egyetlen megbízható módja az étrend megváltoztatása, mely mindig szigorú állatorvosi felügyelet alatt folyik. Bár állattulajdonosként nap mint nap találkozunk az állateledelek csomagolásán feltüntetett információkkal, nem biztos, hogy valaha is tudatosan értelmeztük azokat, vagy tisztában vagyunk azok jelentésével. Minden, a háziállatok számára készült termék csomagolásán kötelező feltüntetni a törvények által előírt, takarmányokra vonatkozó információkat. Ez segíti az állattulajdonost a megfelelő termékek kiválasztásában. A termék elnevezése jelzi, hogy mely kutya- illetve macskafajtának, mely életkorhoz, illetve milyen életmódhoz fejlesztették ki. A kutyák, illetve macskák számára gyártott teljes értékű tápok az összes szükséges tápanyaggal ellátják az állatot egy-egy életszakaszában. A teljes értékű állateledelektől nagyban különböznek a kiegészítő állateledelek. Ezek olyan termékek, melyeket az állat táplálásán felül örömszerzési, jutalmazási céllal adhatunk kedvencünknek, de nem számítanak teljes értékű eledelnek. A termékek csomagolásán feltüntetett tájékoztatók elsősorban az összetételre és az etetési javaslatokra vonatkozó információkat tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!