Állatvilág

2015.06.03. 13:06

Több nyelvet is megtanulhatnak a papagájok - mi találtunk táncoló és nevető madarat is (videóval)

Szombathely – Csaknem száz különleges díszmadarat tart a szombathelyi Ajkay család, a családfő hobbiját a többiek is megkedvelték.

Lisztmayer Zsófia

Amikor beléptem a szombathelyi Ajkay család kertjébe, máris a Paradicsomban éreztem magam. A gyönyörű kertben egymás mellett sorakoztak a madárröpdék, amelyekben a szebbnél szebb, különleges madarak élnek. Ajkay Ferenc, a Savaria Díszmadár Állattenyésztő és Állatbarát Egyesület elnöke gyerekkorában, körülbelül nyolcévesen kezdett el madarászkodni, de mindig is imádta a szárnyas szépségeket. A legkisebb madarakkal kezdte, kezdetben hullámos papagájt és zebrapintyet tartott. Ferenc szerint ezek a legolcsóbb és legelérhetőbb példányok egy gyermek számára. Az eltelt évek alatt a madarak iránti vonzalom nem csökkent, sőt, a férfinak szerencséje van, hiszen a családja is megkedvelte a hobbiját, így nem kellett feladnia kedvtelését. – Ez egy gyógyíthatatlan betegség. Mi minden állatot szeretünk a feleségemmel, máshogy nem is lehetne csinálni. Különben sok konfliktus lenne belőle. Az is jó ebben a hobbiban, hogy nem kell hozzá olyan sok pénz – mondta el.

Ajkay Ferenc a röpde előtt. Fotó: Lisztmayer Zsófia

Csaknem száz madarat tart jelenleg Ferenc, egyebek között ausztrál, indiai példányokat, valamint a csendes-óceáni szigetvilágból származókat is. Gazdasági jelentősége azonban nincs a madártartásnak a férfi szerint. Ha a tenyésztő sikeres évet zár, akkor annak örül, hogy megtermelte az eleség árát. Az extra keresetből pedig általában újabb példányt vásárolnak.

Íme egy táncoló papagáj:

Jelenleg éppen költési szezon van, ezért a madarak jó része tojásokon ül, ilyenkor pedig nem illik zavarni őket. Ezért nem tudtam megcsodálni minden példányt, de a néhány, napvilágra merészkedő papagáj csodálatos színekben pompázott. Hangjuk pedig idilli háttérzenét adott a beszélgetésünkhöz. Megtudtam például, hogy a kerti röpdékben olyan madár is található, amelyikből csak egy-kéttucatnyi van az egész országban. A piros fülű papagájból összesen 2500 példány élhet még természetes környezetében világszerte, így ez a példány nagy ritkaságnak számít.

És még egy:

Bár sok díszmadarat meg lehet vásárolni olcsóbban is, vannak különösen sokat érő példányok. A legolcsóbb arapapagáj például 300 ezer forintba kerül, míg egy arakanga papagájért akár 800 ezer forintot is elkérnek. Az Ajkay családnak volt egy arája, azonban különösen az időjárás változásakor elviselhetetlen rikácsolásba kezdett, amit a szomszédok sem viseltek jól. Ezért bent élt a lakásban, ahol megtanult beszélni is. – Egyedül volt nálunk, nagyon kötődött a családhoz. Ahányszor elmentünk nyaralni, mindig kihullottak a tollai. Végül kapott egy menyasszonyt, jelenleg boldogan élnek egy másik tenyésztőnél.

Neki, pedig nem tudjuk mitől lehet ilyen jókedve:

A papagájok Ferenc szerint nagyon intelligensek, akár egy négyéves gyermek értelmi szintjéig is eljuthatnak. Képesek a napszaknak megfelelően köszönni, és a különböző hanglejtéseket is tökéletesen tudják utánozni. Egy dióval pedig – amit különösen kedvelnek -, sok mindent el lehet érni. Vannak azonban kifejezetten stresszes madarak, például a szivárványlóri. Ferenc elmesélte: egy szép példányt elvittek egyszer egy kiállításra, de néhány óra alatt olyan depressziós lett, hogy haza kellett vinni. – Van, amelyik szereti megmutatni magát, mások pedig visszahúzódóbbak. Saját személyiségük van, és akár százszavas is lehet a szókincsük. Van persze olyan példány is, amelyik nem szólal meg egész életében. De megismertünk egy olyan kékhomlokú amazont, amelyik Franciaországban kelt ki a tojásból, az ott töltött évek alatt megtanult franciául. Ezt követően Ausztriába került, ahol a német nyelvtudása is szépen fejlődött, jelenleg pedig Tómalmon él egy magyar tenyésztőnél – tette hozzá Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!