állatbarát

2021.07.18. 07:00

Madarak a kánikulában – Tegyünk ki vizet télen-nyáron, azzal tehetjük értük a legtöbbet

Az extrém meleg a környezetünkben élő madarakat is megviselheti, ám a természet bölcs – csak a legvégső esetben szorulnak tollas kis barátaink a segítségünkre.

VN

Fotó: Shutterstock

Rába Veronika, a madármentéssel is foglalkozó k őszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont madárgondozója szerint ha sérült madarat találunk, semmiképpen ne itassuk és etessük meg: nem tudhatjuk, van-e valamilyen belső sérülése. Helyezzük a talált állatot egy kilyukasztott papírdobozba és vigyük be a hűs lakásba, majd kérjük a legközelebbi nemzeti park vagy madármentő központ segítségét. A legtöbbet azzal tehetjük a madarakért, ha egész évben kínálunk számukra egy vízzel feltöltött cserépalátétet. Télen a madáretető környékére, nyáron mindenképpen – főként a macskaveszély miatt – a talajszintnél magasabbra, például egy tuskóra. Hőgutát általában egy másik sérülés miatti gyengeségükben kapnak a madarak. A meleg ellen jó praktikáik vannak: fészkeléskor szinte mindegyikük az árnyékosabb, hűvösebb helyeket keresi.

Kiemelt képen: Íme egy alkalmas itató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!