Állatvilág

2016.05.19. 09:21

5 tuti tipp kutyás kiránduláshoz Vas megyében

Sok kutyás szívesen indulna kutyusával hosszabb túrára, ám nem tudja, merre is induljanak. Most mutatunk néhány szuper kutyás-kirándulós helyet.

Vadas Krisztina

A vasi gazdiknak különösen nehéz a helyzete, főleg, ha nemrég költöztek erre a környékre és nincs helyismeretük. Az internetes keresőkben ugyanis nincs találat a „kutyás kirándulás Vas megyében” vagy „kutyás kirándulóhelyek Vas megyében” kifejezésre. Ezért végeztünk egy kis kutatást a kutyások körében, ők hová járnak szívesen kirándulni kedvenceikkel. A válaszaikból most összeállítottunk egy top 5-ös listát.

Fotó: Unger Tamás

SZOMBATHELYI PARKERDŐ

Tökéletes választás lehet a Parkerdő azoknak, akiknek nincs lehetőségük a várostól messzebb utazni, de van pár szabad órájuk, amit kutyájukkal töltenének. A Parkerdő a belvárostól körülbelül 3 kilométerre található. Néhány éve a mintegy 300 hektáros terület teljesen megújult, így változatos időtöltési lehetőséget nyújt gazdinak és kutyusnak egyaránt: sok egyéb mellett pikniktér, pihenő, tanösvény várja az arra kirándulókat. Ha gyermek is jön velünk a kirándulásra, ő biztosan feltalálja magát a sokféle játékkal felszerelt játszótéren.

ABÉRT-TÓ

Szombathelytől távolodva, Lukácsháza és Kőszeg között, csodálatos környezetben várja a pihenni vágyókat az Abért-tó. A tó két részből áll: egy 16 és egy 9 hektáros medence alkotja a tavat. Aki ide érkezik, nem csak a tavat csodálhatja meg: a Kőszegi-hegység vonulatainak panorámája is látható innen. Sokan járnak ide kerékpározni, kocogni, vagy csak élvezni a természet közelségét. Kutyusunk is biztosan élvezni fogja a tó körüli sétát, és az új élményeket.

KŐSZEG: ÓHÁZ-KILÁTÓ, HÉTFORRÁS

A Kőszegi-hegységben sok remek úticélt választhatunk kutyás kiránduláshoz is. Az egyik ilyen az Óház-kilátó, ami a tengerszint felett 609 méter magasan található. Az Óház a kőszegi Szabó-hegyi buszmegállótól 4,5 kilométeres sétával, körülbelül 1 óra alatt érhető el. Egy másik remek úticél lehet a Hétforrás. A Hétforrás a legkedveltebb kirándulóhelyek egyike a környéken. Ez a Szabó-hegyi buszmegállótól 5 kilométeres sétával körülbelül 1,5 óra alatt érhető el. A két célpontot akár egy nagy körben össze is lehet kötni. Aki nem szeretne ennyit sétálni, de szívesen megnézné kutyusával ezeket a helyeket, az a Kincs-pihenőig autóval is eljuthat, így rövidebb a gyalogút.

VADÁSA-TÓ

A Vadása-tó az Őrség egyik legszebb pihenőhelye, Őrimagyarósd és Hegyhátszentjakab felől is megközelíthető. A kristálytiszta vizű tónál fut össze az Őrségi Nemzeti Park több túraútvonala is, így a tó körüli sétát egy kis túrával is felturbózhatjuk. A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. A nagyobb méretű tó strandolásra is alkalmas.

FARKAS-ERDŐ

Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje 1252-ben a Farkas-család tulajdonában volt, innen ered az elnevezése is. Az erdőben rengeteg látnivaló rejlik, ami a gazdiknak is remek kikapcsolódást jelent: itt található a Mária Terézia-forrás, a Banyafák és Scherg Lőrinc sírja is.

AMIRE MINDIG FIGYELNI KELL

Akármerre megyünk kedvencünkkel, van néhány dolog, amiről nem szabad elfeledkezni: a természetben mi csak vendégek vagyunk, így szabadon engedni csak olyan kutyát szabad, ami még akkor is biztosan behívható, ha vad van a közelben. Mindig legyenek nálunk az eb orvosi papírjai. Kiránduláskor mindig tegyünk nyakörvet a kutyára, és írjuk rá az elérhetőségeinket. Ha erdőben engedjük szabadon, egy fényvisszaverő pántot, vagy kabátkát is adjunk az ebre, hogy a vadászok is felismerjék, hogy nem vad jár a közelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!