Állatvilág

2016.05.26. 13:52

A boldogság kék madara itt repked az országban - Ön már látta?

Visszatért Magyarországra az első szalakóta, amelyet 2015 nyarán láttak el jeladóval három másik társával együtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei. Vas megyében is látható egy-egy szalakóta, de csak elvétve.

Simán Klára

A négy megjelölt madár közül kettőnek a jeladója csak rövid ideig küldött adatokat, így esetükben csak a madarak magyarországi, költési időn belüli mozgását lehetett egy darabig nyomon követni. A másik két madár, Pétör és Csele vonulását azonban sikerült figyelemmel kísérni - olvasható az MME csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen csökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően.

A magyarországi szalakóták vonulási útvonalai és telelőterületei a múlt év végéig teljesen ismeretlenek voltak. A hagyományos madárgyűrűzés segítségével az elmúlt több mint száz évben alig néhány visszafogási adatot sikerült begyűjteni, így a madarakat a vonulás és a telelés során fenyegető veszélyforrásokról sem volt elegendő információ.

A kék madár eszmei értéke mintegy félmillió forint. Vas megyében utoljára tavaly, Kőszeg környékén láttak egyetlen példányt – ezzel azonban a fészkelés nem bizonyított. Erre utoljára az 1980-as években volt példa: akkoriban rögzítettek költést a szakemberek. Információink szerint azóta szalakóta csak magányosan és nagyon ritkán látható Vas megye területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!