Állatvilág

2016.08.25. 19:01

A fajták védelmében

Devecser - Indul a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programja - jelentette be V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállításon.

Vadas Krisztina

Az idei Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállítást V. Németh Zsolt nyitotta meg. Köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a magyar kutyafajták a hosszas nemesítő munka során csiszolt erényeikkel ugyanúgy nemzetünkre jellemző értéket képviselnek, mint a kézműves, az irodalmi vagy éppen zenei alkotások - idézi a Földművelésügyi Minisztérium.

V. Németh Zsolt a kiállításon Fotó: Penk Tímea

Az államtitkár úgy vélte, nemesítésük annak a több évszázados állattenyésztő kultúrának a része, amelyet pásztorkodó és vadászó elődeink kezdtek, majd később szervezett tudományos állami keretek között folytatódott, és amiért ma is sokan dolgoznak elhivatottan.

Beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak elismerés és köszönet illeti meg a tenyésztőket, hanem állami segítség és támogatás is. Kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium kidolgozta a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programját, amelynek keretében olyan állami tenyészetek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését.

Az államtitkár bejelentette, hogy a kilenc magyar kutyafajta - a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó - eredeti hasznosítását és tulajdonságait őrző állami génbankok szervezését és kialakítását kiemelt prog-ramként kezeli az FM. A program gyakorlati megvalósítása elkezdődött, és a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!