Állatvilág

2015.05.20. 16:42

A jó gazda ismeri saját kutyáját: Az ebeket érdemes minél előbb iskolába vinni, így később sem lesz velük gond

Dozmat, Szombathely - A kutyatámadások megelőzhetőek lennének, ha minden gazda legalább minimálisan ismerné kedvence tulajdonságait.

Lisztmayer Zsófia

A közelmúltban az oladi lakótelepen történt kutyatámadás miatt kerestük fel Kunhegyesi Tibort, a dozmati kutyaiskola babérkoszorús kiképző mesterét. A kutyatámadásról készült riportunkat rengetegen kommentelték, sok esetben találkoztunk olyan üzenettel, amely a támadó eb elaltatását szorgalmazta. Azonban hasonló esetekben nem a támadó kutya a hibás, hanem a gazda, aki nem ismeri megfelelően háziállatát. Kunhegyesi Tibor szerint abból kell kiindulni, hogy az ebet rendszertani szempontból hova lehet besorolni az állatvilágban: a kutya a ragadozók, farkasok nemébe tartozik. A kérdés végső soron az, hogy ragadozó szenvedélye és a vadászösztöne mennyire tompult el az évszázadok alatt, miután a háziasítás végbement.

Tibor szerint az emberek a háziállat megvásárlásakor arra nem gondolnak, hogy annak a bizonyos fajtának mik a valódi tulajdonságai, mire tenyésztették ki őket. Nem gondolják át, hogy milyen tartási körülmények közé viszik, ezzel szemben pedig milyen mozgástér kellene a kutyának, és mennyi időt kellene szentelni az állatnak.

Fontos az iskola. Az egyik kutyaiskolában Sass Szilvia és Kunhegyesi Tibor a Titok névre hallgató kutyát okítják. Fotó: Unger Tamás

– Ha bekerül egy panelba egy terrier vagy juhászkutya erőtől duzzadva, nem kapja meg azt a munkalehetőséget, amiben lefáradna szellemileg és fizikailag is. Olyan, mint egy ló, amelyik napokig bent van az istállóban: alig várja, hogy kijusson onnan. Ha szabadon engedik, akkor az első dolog, hogy valamivel lefoglalja magát – mint a lakótelepen történt esetben. Jól meg kell választani a fajtát, felkészülni a helyes tartására, már ezzel sokat tehetünk azért, hogy ne legyen a kutyában felgyülemlett feszültség.

Külföldön az úgynevezett kutyatartói igazolvány nélkül nem is vihetik ki közterületre a kutyákat. Magyarországon ez nem kötelező, éppen ezért nagyon kevesen viszik kutyájukat iskolába. Pedig érdemes lenne időt szánni a tanulásra.

– Az oktatást elmélettel kell kezdeni, hogy okos legyen a gazda. A kiképzés technikájával és az egészségügyi ismeretekkel is meg kellene ismerkedniük. Nem hivatásos kutyakiképzőket kell nevelni a hobbi kutyatartókból, de az alapvető információkat tudniuk kellene. A vizsga során egy kutyaiskola kiképzőpályáján kell gyakorlatokat bemutatni, amelyeket egy kirendelt bíró minősít. Ha átmegy a vizsgán, biztosra lehet vinni, hogy nem támadja meg a másik ember kutyáját vagy nem fogja a gügyögő kisgyereket a babakocsiból kihúzni.

Tibor szerint az a minimum, hogy a gazda vezetni tudja a kutyáját, normálisan tudjon vele sétálni, és ismerje az eb a három alapvető testhelyzetet: ül, fekszik és áll. Ha elintéznivalója van a gazdinak, akkor maradjon nyugton, ha elengedi, akkor egy szóra visszamenjen hozzá a kutya.

– Egy patinásabb iskolában a kutyavilág szinte valamennyi ágazatával foglalkoznak. Nem mindegyikkel, de az alapokat meg lehet tanulni. Általában viszont akkor viszik kutyaiskolába az állatot, ha valami bajt csinált: megharapott valakit, vagy elfutott, megszökött. Ezeket viszont meg lehet előzni. A kutya három hónapos korától érdemes eljárni kutyaiskolába, mert a nevelés a legfontosabb dolog. A gyerekeket is először az alapokra tanítják meg.

Mint megtudtuk, általában valami kiváltja a kutya viselkedésének megváltozását. Ha az első években nem volt vele baj, nem jelenti azt, hogy a következő napon sem fog.

– Utána kell járni, hogy öröklött, genetikai dolog miatt viselkedik úgy, ahogy, vagy nem. Mindig az okot kell megkeresni. Egy bizonyos helyzet váltott ki ilyen reakciót a kutyából, vagy van benne egy vele született tulajdonság, ami csak rosszabb lesz? Lehet-e javítani rajta vagy sem? Ha nevelhetetlen a kutya, akkor semmilyen tiltó szónak nem engedelmeskedik. Ha ilyen az eb természete, akkor megfigyelem azokat a pontokat, amikre allergiás: ha például tudom, hogy nem bírja a másik kutyát, akkor kerülöm. Egy vele született, agresszív kutyát csak fékezgetni lehet, de kicserélni nem. Az, hogy szocializálni lehet őket, csak mese. Lehet, hogy egy kutyafuttató közösségében összeszokott kutyáknál nincs probléma, de ha már bejön egy új kutya a közösségbe, már nem él a dolog. Úgy kell vele együtt élni, hogy a konfliktusokat lehetőleg elkerüljük, ehhez pedig ismerni kell – tudtuk meg Kunhegyesi Tibortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!