Állatvilág

2014.10.04. 15:38

Állatok menedéke

Kőszeg - Az állatok világnapjához kötődve ünnepelték meg a hétvégén Kőszegen, hogy a Chernel-kertben két évtizede működik régiónk madárvédelmi mintatelepe.

Némethy Mária

Bechtold István ornitológus, solymász és Horváth Ildikó hozta létre Kőszegen a madárvédelmi mintatelep elődjét még az otthonukban. Aztán 20 éve onnan került át 40 sérült madár a Chernel-kertbe, s velük együtt Horváth Ildikó is. Ő ott  dolgozott tovább. Ápolta az áramütött, vagy más okból megsérült szárnyas barátainkat. Mind a mai napig ezt teszi, már nyugdíjasként, négy órában.

- Közel 4 ezer madár fordult meg a 20 év alatt a kőszegi mintatelepen, ennek a fele felgyógyult, visszakerült a természetbe -  mondja dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, aki azzal folytatja: a sérült, röpképtelen madarak - az  életük végéig menedéket nyújtó mintatelepen - párosodnak, utódaik lesznek, amelyek meggyűrűzve kerülnek ki a természetbe. Az elmúlt egy-két évben nem egy Kőszegen meggyűrűzött gólyát találtak távoli országokban. Például Máltán fehér gólyát, Albániában vörös vércsét.

Ma már nagyon ismert hely a mintatelep, régiónkban mindenki ide hozza a sérült ragadozómadarakat, gólyákat, de más állatokat is. Szombaton a jubileum okán a telep ragadozómadarait nézhették meg közelről a Chernel-kert látogatói. Ülőfákon láthattak elegáns pusztai sast, macskabaglyot, vörös vércsét, sérült vándorsólymot is.

 

Az elmúlt egy év alatt teljesen megújult a madárvédelem vasi központja. Pályázatból, 67 millió forintból új röpdékben élhetik mindennapjaikat a madarak, a padlástérben lehetőségük van zsákmányolást tanulni, hogy aztán  szabadon útra kelhessenek.

A jubileumra az Abért tavaknál madármegfigyeléssel, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban kis konferenciával is emlékeztek Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!