Állatvilág

2017.03.28. 14:21

Az erdei kutyasétáltatásra vonatkozó szabályok

Dozmat - Nemrég felborzolta a kedélyeket az a hír, amely szerint egy vadász lelőtt egy kutyát az erdőben, miközben gazdája is a közelben sétált. Mivel a vasi kutyások is szívesen járják az erdőt, nem árt tisztázni a szabályokat.

Vadas Krisztina

Az eset ugyan Budapesten történt, de bárhol megeshet hasonló, ha szabálytalanul sétáltatja a gazda kutyáját az erdőben.

- Délután fél hat, szürkület volt, már hazafele mentünk a sétából. Ötven méterre lehetett tőlem a kutyám, amikor egy nagy durranást hallottam" - nyilatkozta akkor a lelőtt eb gazdája. Habár sokan támadták a vadászt, hogy hogyan tehetett ilyet, meg kell jegyeznünk: teljesen szabályosan járt el.

Dr. Kósa Csabáné aranykoszorús mestertenyésztő segített nekünk összefoglalni a legfontosabb szabályokat, hogy se kutyát, se gazdát ne érjen baleset az erdei kirándulások során.

Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző mester rendszeresen sétál erdőben a kutyáival. Ismeri a szabályokat, és be is tartja őket Fotó: Szendi Péter

1. PÓRÁZ NÉLKÜL TILOS!

Tévhitként él a kutyatartókban, hogy csak településhatáron belül kötelező a póráz. A jelenleg érvényben lévő magyar jogszabályok szerint csak kijelölt, zárt kutyafuttató területen szabad elengedni az ebet. Minden más területen kötelező a póráz használata. Aki nem így tesz, az szabálysértést követ el és büntethető.

2. MINDIG LEGYEN LÁTHATÓ KÖZELSÉGBEN!

Ha mégis úgy döntünk, hogy külterületen, erdős részen szabadon engedjük a kutyát, akkor ügyeljünk arra, hogy néhány méternél távolabb ne menjen el. A vadászati törvény ugyanis így szól: vadászterületen a vadat űző kutyát elfoghatja vagy elejtheti a vadász, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Magyarul: ha nincs a kutya mellett a gazda, akkor, ha úgy ítélik meg, lelőhetik. Jó tudni, hogy szinte az egész ország vadászterület, csak a települések és a törvényben meghatározott helyek (pl. temető, tanya, repülőtér) képeznek kivételt.

dr. Kósa Csabáné segített összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat az ebekkel közös kirándulásról Fotó: Szendi Péter

3. LÁTHATÓSÁG

Sajnos abban is hibázott az elejtett kutya gazdája, hogy szürkületkor sétáltatta szabadon kedvencét. Olyankor ugyanis már csak pórázon, láthatósági-megkülönböztethetőségi eszközzel tartózkodhat természetben az eb. Így lehetnek a vadászok is biztosak abban, hogy nem kóbor állatról van szó, hanem valakihez tartozik. De még jobb, ha sötétedés után már csak úton, járdán, kivilágított területen indulunk útnak kedvencünkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!