Állatvilág

2015.08.31. 15:59

Darázsinvázió - A rovarokat soha ne idegesítsük fel

A darazsakat könnyű csapdába ejteni, azonban ha a házat lepik el, már nagyobb a baj.

Budai Dávid

Elmondjuk, hogyan védekezhet a darazsak ellen, igaz ahogyan hűvösebbre fordul az idő a darazsak is eltűnnek. Addig is itt van néhány jó tanács. A darazsakat minden vonzza, ami édes. Mayer Rudolf elmondta, hogy éppen ezért csapdát is könnyű nekik készíteni. Egy egyszerű PET-palackot megtöltünk cukros vízzel és némi ecettel, hogy felerősödjenek az illatok, és máris kész a darázscsapda. Kijönni már nem tud a darázs, ha belemászott, főleg ha a palack száját le is szűkítjük.

Mindezzel azonban csak tüneti kezelést érhetünk el. A probléma megoldásához magát a fészket kell eltávolítani, ehhez azonban okvetlenül szakemberre van szükség.

Ilyen szakember Palkó László egészségügyi gázmester is, aki kártevő irtással foglalkozik. Megtudtuk, mostanában naponta 8-15 bejelentés érkezik Szombathelyről és vonzáskörzetéből darázsfészek miatt. Tavalyhoz képest 10-15 százalékkal is megszaporodott a darazsak száma. Ennek oka egyértelműen a száraz és meleg időjárás. Annak viszont, hogy mi emberek is észleljük a rengeteg darazsat, más okai is vannak.

A jelenlegi építkezési kultúra nagyon nagy szerepet játszik ebben, elsősorban az építkezéssel kapcsolatos technológiai problémák vonzzák a darazsakat. Palkó László elmondta, hogy a gyorsan felhúzott könnyűszerkezetű családi házakkal van a legtöbb baj, ugyanis a födém sok esetben nincsen rendesen megcsinálva, az oromdeszkák nem illeszkednek rendesen. A tetőszerkezet gerendáinak illesztéseibe be tud húzódni a darázs és a lambéria mögött rak fészket. A tulajdonosok csak azt látják, hogy onnan özönlenek ki a darazsak. Ezen kívül a gipszkarton mögötti rejtett zugok is kiváló fészket jelentenek.

A száraz időjárás is oka a darazsak agressziójának, hiszen akárcsak mi emberek, egyszerűen szomjasak Fotó: Unger Tamás

Amikor darázsűzéshez hívják ki őket, sokszor meg kell bontani a faszerkezetet, ha szerencséjük van, csalétekkel is megtudják oldani, és így nem kell rombolni. Néhány éve még azonban szinte az egész házat szét kellett szedni, ha darazsak voltak az albérlők. Az elmúlt években nagyon jellemző volt, hogy ahol a házak polisztirol szigetelése megsérült, a darazsak egyesével kezdték el a szivacsgombócokat kihordani, és ott építettek fészket.

Hogyan lehet egyáltalán védekezni a darazsak ellen? Palkó László szerint mindenek előtt a tökéletes szigetelés a fontos. Amikor viszont megvan a baj, és darazsak költöztek a házba, akkor nincs mese, szakembert kell hívni. Nem lehet elégszer ismételni, hogy soha ne vegyük fel a harcot magunk a darazsak ellen.

Palkó László ügyfeleit nagyon gyakran csípik meg darazsak, és sajnos sok köztük az allergiás. Így ő senkinek nem ajánlja, hogy azzal kísérletezzen, hogy leveri a fészket. Ha darázsfészket észlelünk, semmiképpen nem szabad betömni a lyukakat, mert a darázs fúr magának másik kijáratot akár a farostlemezen keresztül is, így csak tetézzük a bajt. Nem beszélve arról, hogy bemeneti nyílás híján a szakember dolgát is megnehezítik. A másik legnagyobb hiba, hogy rovarölő szerrel vesszük fel a harcot, pedig jó tudni, hogy itt az nem segít. A repülő darazsakat ugyan megöli, de a fészekbe már nem jut a méreg, viszont az irtószertől a darazsak agresszívak lesznek, és többé senkit nem engednek a fészek közelébe, cserébe folyamatosan támadnak.

Palkó László elmondta: a száraz időjárás is oka a darazsak agressziójának, hiszen akárcsak mi emberek, egyszerűen szomjasak. Ezért jobban keresik a víz közeli fészkelő helyeket is, megtudtuk volt olyan eset idén, hogy a háziak nem tudták használni az úszómedencét, mert azt a darazsak teljes egészében elfoglalták. A szakember a lódarázs védelmében annyit elmondott, bár valóban ez a fajta a legfélelmetesebb, ha békén hagyjuk, nem támad, ellenben a kecske és német darázs sokkal agresszívabb, ráadásul ezek rajban is lecsaphatnak.

Palkó László mindenkinek, de különösen azoknak, akik allergiásak a darázscsípésre, azt javasolja, hogy mindenképpen legyen a tarsolyunkban kalcium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!