Állatvilág

2017.01.10. 17:30

A madaraknak fontos a víz, akárcsak az eledel

Télen a madarak itatására is nagy gondot kell fordítani - hívja fel mindenki figyelmét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Vadas Krisztina

zinte minden ház udvarán, ablakában állnak madáretetők - mindenki tudja, hogy a nem költöző madarak számára télen a túlélést jelenthetik a kiszórt magvak. Ám a sok finom falatra meg is szomjaznak, éppen ezért vizet is kell adni nekik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tippeket is ad honlapján, hogyan tehetjük a legjobbat a kis tollasokkal. A folyadék pótlása leginkább a tartósan fagyos időszakokban okoz gondot a madaraknak. Ha nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez, akár kritikus állapotok is felléphetnek náluk.

Az etetés mellett fontos az itatás is. Tegyünk ki langyos vizet az etetők környékére, hogy folyadékhoz juthassanak a madarak Fotó: Unger Tamás

A probléma fő forrása: a befagyott vízlelőhelyek. A havas napokon még csak megoldják a csapadék elcsipegetésével, de a száraz napokon egyáltalán nem vagy nagyon nehezen jutnak vízhez. Ezért fontos, hogy az emberek is segítsenek nekik ebben a téli hónapokban.

Mit tehetünk? Lehetőleg műanyag tálkába tegyünk ki vizet a madaraknak, ezekből könnyebben eltávolítható a jég. Valamint a táguló folyadék nem töri össze az itatót.

Mielőtt feltöltjük friss vízzel, egy időre tegyünk egy darab követ a radiátorra, kályhára. Ha átforrósodott, helyezzük az itatóba, és úgy töltsük rá a langyos vizet - így késleltethető a víz fagyása.

Az itatót lehetőleg tegyük napos helyre! Bár nincs akkora ereje a napnak, mint nyáron, ezzel is elodázhatjuk a folyadék megszilárdulását.

A kis itatókban oldjunk fel egy kevés cukrot: ez természetes fagyállóként kitolja a jégképződés idejét, és további energia-utánpótlást is jelent a madaraknak.

Kiegészítésképpen azzal is segíthetjük a madarak folyadékhoz jutását, ha az etetőbe nemcsak magvakat, hanem almát is teszünk. Ha megfagynak a szeletek, csurgassunk rájuk meleg vizet, hogy felpuhuljanak, és a gyengébb csőrű madarak is könnyen elcsipegethessék őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!