Állatvilág

2015.05.06. 14:24

Hogyan ápoljuk négylábú kedvenceink fogait?

Szombathely - Akárcsak az embereknek, kutyáinknak és macskáinknak is megfelelő szájhigiéniára van szükségük, hogy fogaik és ínyük egészséges maradjon.

Lisztmayer Zsófia

A kutyák és macskák leggyakrabban előforduló állategészségügyi problémái közé tartozik a fogkövesség, amely amellett, hogy nagyon kellemetlenné és bűzőssé teszi kedvencünk leheletét, egy idő után tönkreteszi a fogakat is. Ez a kemény kőréteg akkor alakul ki, amikor a szájüregbe kerülő baktériumok az ételmaradékokon elszaporodva lepedéket tudnak képezni, és megtelepednek a fogak felületén. Dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvostól megtudtuk, hogy kétéves korában a kutyák 80 százaléka már fogköves.

– Alapvetően civilizációs betegség, oka a rágáshiány, a puha eleség. A probléma a fogakon kialakuló lepedékréteggel kezdődik. A lepedék baktériumok hatására fogkővé alakul. A növekvő fogkő állandó és fájdalmas ínygyulladást okoz, ami később a fogmederre is kiterjed. A fogakat támasztó struktúra károsodik, végül a fog meglazul, kihullik. A jelenlévő baktériumok felelősek a rossz szájszag kialakulásáért, ezen kívül a baktériumok a véráramba kerülve létfontosságú szervekbe – szívbe, májba, vesébe – juthatnak el.

A kialakult fogkövet a szombathelyi állatkórházban ultrahangos készülékkel szedik le a szakemberek, súlyos esetben pedig kihúzzák a meglazult fogakat. Dr. Varjú Gábor elmondta, hogy fontos a megelőzés: hogy száraz tápot kapjon a kutya, rágjon minél többet, használjunk rágószalagokat, -rudakat, de csontot ne. A fogmosásra leginkább a fogkőre nagyon hajlamos kistestű kutyusokat érdemes rászoktatni.

Dr. Varjú Gábor elmondta, hogy már a leendő kedvenc megvásárlásakor oda kell figyelni annak fogazatára, gyakoriak ugyanis a fogállási rendellenességek.

– Normális esetben a felső fogsor éppen megelőzi az alsót. Az ettől eltérő fogazat csak bizonyos rövid arcorrú fajtáknál megengedett. Ha tenyészkutyát vásárolunk, feltétlenül vizsgáljuk meg a fogzáródást is. Más kutyáknál ez nem olyan lényeges, mivel az elváltozás egészségügyi problémát általában nem okoz. Az ebek tejfogaikat hat hónapos korra cserélik maradó fogakra. Főleg kistestű fajtákra jellemző, hogy ez nem történik meg teljesen. Néhány tejfog, főleg a szemfogak helyükön maradhatnak. A két egymáshoz közeli szemfog között étel pang, a fogak megromlanak. Ezért a bennmaradt tejfogakat el kell távolítani.

A fogakat nemcsak a kutyáknál, hanem a macskáknál is ápolni kell, hiszen a fogkövesedés náluk is jelentkezhet. A legjobb, ha félévente, évente ellenőriztetjük állatorvosunkkal kedvencünk fogait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!