Állatvilág

2017.06.29. 14:26

Így kerüljük el a hőgutát kutyáinknál - Segítünk, hogy ne legyen komoly baj

KÖRKÉP A legfontosabb a megelőzés, de néha a legnagyobb odafigyelés mellett is megeshet, hogy hőgutát kap kedvencünk.

Vadas Krisztina

De miről ismerhetjük fel és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Elmondjuk.

A kutyákat jóval komolyabban fenyegeti a hőguta veszélye, mint az embereket. Ennek legalapvetőbb oka, hogy nem képesek úgy leadni a hőt, mint az emberek, ezzel szemben a testük rövid idő alatt képes felhevülni - így pillanatok alatt megtörténhet a baj.

A hőguta tünetei

Ha a kutyánk a megszokottnál jóval gyorsabban liheg, akkor már fokozottan kell figyelni rá: gyanakodhatunk a túlhevülésre. A bevörösödött nyelv és fogíny a dehidratáltságot jelzi - azonnal adjunk neki vizet. Ha szédül, bizonytalanul jár, akkor szintén nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. A szapora szívverés ugyancsak intő jel lehet a gazdi számára, főleg, ha kitágult pupillákkal párosul.

Mit tehetünk?

A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, figyelni kell azonban arra, hogy ne drasztikusan csökkentsük! Első lépésként vigyük hűvös, árnyékos helyre.

A legjobb, ha légkondicionált helyiségbe visszük vagy hideg járólapra fektetjük. Fontos, hogy szobahőmérsékletű vizet adjunk neki, így megszűnik a dehidratált állapot. Ha nem akar inni, ne erőltessük, inkább csak nedvesítsük a nyelvét, a száját. A testét tovább hűsíthetjük vízzel: fokozatosan vizezzük be, törölgessük nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát.

Nedves törölközőt is tehetünk a fejére, nyakára vagy a hasára, ez is sokat segít. Ne feledjük: hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos lássa a kutyát! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy megvizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!