Állatvilág

2017.07.30. 18:15

Ilyen a szarvasszeretet

RÁBAPATY Ki az, aki képes pénzt és energiát nem kímélve megmenteni egy törött lábú szarvast? És ki az, aki képes azért fenntartani egy farmot, mert gyönyörűek a szarvasok? Horváth Gyulának hívják.

Bakos Ágnes

Gyula mezőgazdaságban dolgozott hosszú évekig, és bizony többször előfordult, hogy „elkaszált" a mezőn egy-egy szarvasborjút, az állatnak akár több lábát egyszerre - mesélte. Ő nem hagyta pusztulni az állatot.

- Ezen lehetne vitatkozni, hogy kell-e segíteni vagy hagyni kell. A vadászok is mást mondanak persze

- mondta. Egyszerűen szereti a vadat. Az egykori alkalmazásból magánzó lett, vállalkozó, de maradt a földnél. És hosszú papírmunka, rengeteg hivatali egyeztetés után kapott engedélyt a vadfarmja kialakítására. Azt mondta, itt Magyarországon furcsa egy ilyen kert, de Ausztriában például szinte minden udvarba juthat egy-egy szarvas.

Csak óvatosan az aganccsal...

Gyula úgy fogalmazott, Vas megyében nem nagyon akarták, hogy kerítésen belül tartson szarvast.

Aztán meglett minden engedély, és egy kisebb meg egy nagyobb területen is élnek dámszarvasai. Vadak persze, nem szelíd állatok - kivéve, ha Gyula a közelben van! Ugyanis nem vadászati farmról van szó, hanem egy olyan területről, ahol a bikák és a tehenek, meg persze a borjak szabadon élnek, legelnek - a szépségükért szereti a szarvasait Gyula. Autóval közelítettük meg a rábapatyi területet. 2700 fenyő között élnek a szarvasok, masszív kerítés vigyázza az állatokat. Ahogy a kerítés közelébe ért Gyula autója, rögtön dudált, így szokta jelezni a szarvasoknak az érkezését. És ez nem vicc: a gyönyörű vad mind kisereglett az erdő szélére, célba vették a kaput. Az idegenektől (tőlünk) ugyan megrettent a legnagyobb bika, de a tehenek barátságosan közelítettek.

Az alma csemege, rohannak az állatok, amint meghallják az autót

- Mikor ez a bika kijön, az a valódi megtestesülés, nem? - fogalmazta meg Gyula a lényeget. Ezért csinálja.

Beengedett a farmra: közvetlenül a szarvasok közé.

Az európai dámvad tehenei pedig kíváncsian járták körbe a vendégeket. Ahogy a háziállatoknál is lenni szokott: féltékenységi perpatvart okozott egy-egy finomabb falat vagy Gyula figyelme. Szeretnek itt élni a szarvasok. Sőt: vad társaiknak sem volna ellenére ilyen ellátás! Volt egy olyan vad bika, amelyik befelé akart szökni - majdnem betörte a masszív kerítést, mesélte Horváth Gyula. Ez ugyanis egy ilyen, tisztelet és szeretet vezérelte szarvasfarm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!