Állatvilág

2017.08.16. 16:25

Ismét ürgék népesítik az Őrségi Nemzeti Parkot

ŐRISZENTPÉTER - A Balaton-felvidékről érkeztek az ürgék, hogy megerősítsék az őrségi állományt. Az akció célja nemcsak a populáció növelése, hanem az is, hogy több zsákmánya legyen a veszélyeztetett ragadozó madaraknak.

Vas Népe

A Balaton-felvidéken található egyik erősebb ürgeállományból emeltek ki kilencven egyedet - már az Őrségi Nemzeti Park területén szaladgálnak az állatok.

A fokozottan védett ürge magyarországi populációi egyre inkább elszigetelődtek egymástól, ezzel párhuzamosan létszámuk is csökkent. Ehhez leginkább a legeltetett állatok eltűnése és a legelők átalakulása vezetett.

Ürge az Őrségben Fotó: ŐNP

Az őrségihez hasonló akciók célja, hogy az egykor elterjedtebb ürgeállományt megerősítsék, ezzel együtt pedig a világszinten veszélyeztetett parlagi sasnak és kerecsensólyomnak is kedvezzenek: ezek a ragadozómadarak ugyanis előszeretettel zsákmányolnak ürgét a fészkelési szezonban.

Az Őrségi Nemzeti Parkban ugyan sem a két ragadozómadár, sem az ürge nem jellemző, azonban úgy gondolták, hogy a terület alkalmas lehet arra, hogy ezek a kis rágcsálók hosszú távon fennmaradjanak és tovább szaporodhassanak a régióban.

A park munkatársai lyukat ástak az ürgéknek Fotó: Altbacker Vilmos

Vas megyében a mostani telepítést megelőzően csak a Kenyeri melletti volt reptéren találkozhattunk ürgével, ahol egy régebbi, erősebb állomány utolsó vad példányai élnek.

Régen mezőgazdasági kártevőként tartották számon, ám ez napjainkban már elenyésző mennyiségük miatt sem jelenthető ki. Sokszor téves megfigyelésen alapult a kártevőnek nyilvánításuk, hiszen a mezei pocok által okozott, gyakori károk helyszínén a pocoknál sokkal könnyebben észrevehető ürgének tulajdonították a rágásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!