Állatvilág

2015.04.15. 15:20

Kedvenceink tavaszi ápolása - Feladatok, amelyeket egy jó gazdi elvégez

Tavasszal nem csak az emberi szervezet vágyik a megújulásra, hanem kedvenceinkké is. Az igazán gondoskodó gazdi pedig tudja, hogy mi ilyenkor a dolga.

Lisztmayer Zsófia

Tavasszal minden kisállat gazdinak érdemes ellátogatnia kedvencével egy állatorvoshoz, aki hasznos tanácsokkal láthat el azzal kapcsolatban, hogyan is őrizhetjük meg a kisállatunk egészségét. A műveleteket természetesen rendszeresíthetjük, de tavasszal mindenképpen érdemes elvégezni az alábbi feladatokat.

A MACSKA IS RÁSZORUL EGY KIS FÜRDETÉSRE

Mindenki tudja, hogy a macska és a víz két külön dolog. Cicánk egészségéhez azonban hozzájárulhatunk egy igazán alapos tavaszi fürdetéssel és féregtelenítéssel. Egy állatpatikában megvásárolhatjuk a kifejezetten macskáknak szánt féregtelenítőt. Amennyiben nyávogó kedvencünk hosszú szőrrel rendelkezik, a szőrzet ápolása is fontos. Ehhez azonban már fiatal korban érdemes hozzászoktatni az állatot, mert a szőr húzását nehezen viselik el. Ha viszont az ápolatlan szőr kibonthatatlan csomókba áll össze, komoly szenvedést okozhat macskánknak. Azt pedig talán hangsúlyozni sem kell, hogy szőrének napi fésülése más előnyökkel is jár: a kedvencek kézbe vételével, simogatásával nem csak a kapcsolat erősíthető, hanem a gazdi ellenőrizheti, hogy tiszták-e az állat fülei, nincs-e benne parazita vagy nincs-e rajta egyéb sérülés. Egy kis odafigyeléssel tehát megelőzhető a kanapén összegyűlt szőrszálak gyűjtögetése is. Cicák esetén pedig érdemes beszerezni egy kaparófát is, így elkerülhetjük a bútorok idő előtt lecserélését.

Érdemes időben felkészíteni az állatokat az ápolási folyamatokra, hogy később is jól viselje

A KUTYÁNAK SEM KELL KUTYÁUL ÉREZNIE MAGÁT

Négylábú kedvencünk szőrének ápolását nem lehet elég korán elkezdeni. Ez nem csak azért fontos, hogy a szőrzet állapota megfelelő legyen, hanem azért is, hogy kedvencünk hozzászokjon, és később is jól viselje az ezzel járó kellemetlenségeket. Ahány kutyafajta, annyi különböző szőrzet típus, de azzal egy gazdi sem tesz rosszat, ha rendszeresen ápolja kedvence szőrét. A folyamat közben észre lehet venni a normálisnak nem mondható szőrhullást, valamint esetleges sérüléseket is. Az ebek foga is rendszeres ápolást igényel: fogkőlemezek képződése esetén már érdemes állatorvoshoz fordulni. Amennyiben az ebek piszkos fülét szeretnénk tisztábbá varázsolni, a szaküzletekben kapható tisztítófolyadékot cseppentsük az állat hallószervébe, dörzsöljük bele gyengéden, majd vattával (ne vattapamacsos pálcikával) könnyedén kitisztíthatjuk a fülkagylót. Négylábú kedvenceink karmát is kezelésbe vehetjük, ám az első próbálkozást megelőzve inkább kérjük ki egy szakértő tanácsát, hogy semmiképpen sem okozzunk sérülést a kutyának.

A VADÁSZGÖRÉNY IS LEVEDLI BUNDÁJÁT

A görényeknél otthoni környezetben is el lehet és időnként el is kell végezni a karomvágást. Az első alkalommal érdemes állatorvoshoz fordulni, akkor megmutatja, hogy mekkora részét kell levágni az állat karmának. A kleptomániás kis négylábúak általában évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlik le a bundájukat. Ilyenkor fésülgessük őket gyakrabban, hogy hamarabb megszabaduljanak a felesleges szőrmennyiségtől.

A TENGERIMALAC NEM ÖRÜL A MELEGNEK

A tengerimalacok számára a 16-20 fokos hőmérséklet az ideális, ezért ha nem lakásban tartjuk, akkor az állatnak szánt helyiségben érdemes beállítani a hőmérsékletet, és a szellőzés megoldására is figyelni kell. Ugyanakkor a tengerimalac jobban tűri a hideget, mint a meleget, ugyanis nincsenek verítékmirigyei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!