Állatvilág

2015.09.30. 17:07

Merre érdemes kirándulni a kutyával?

Körkép - Ilyenkor a klíma épp ideális a hosszabb meneteléshez, a kutyák kevésbé fáradnak el, és közérzetük is jobb lesz a szabadban. Ha van egy kis szabadidőnk, érdemes kirándulni vinni kedvenceinket, hogy ők is élvezhessék az évszak szépségeit. Az alábbiakban arra adunk tippeket, hogy hová érdemes tervezni a túrát Vas megyében.

Vadas Krisztina

FARKAS-ERDŐ

Bejcgyertyános és Káld határában található a Farkas-erdő. A terület arról a Farkas családról kapta a nevét, akik majdnem egy évezredig birtokolták az erdős részt. A táj igazán vadregényes: a háromszáz éves, kidőlt tanúfák mellett ma is találunk olyan részt, ahol közel negyed évezrede alakult ki a növényzet. 1875-ben az erdő Mária Terézia tulajdonába került, aki 1868-ban házasságot kötött Lajos bajor herceggel. Az ő emléküket őrzik még ma is a Farkas-erdőben található Lajos bükkök , melyek Lajos bajor herceg kedvenc pihenőhelyét jelölik, továbbá a Mária Terézia forrás is nekik állít emléket. Az erdőben található továbbá Scherg Lőrincnek, a bajor királyi uradalom főerdészének sírja is. Az erdőben lehulló avar tökéletes játszótere lehet a négylábú kedvenceknek, a forrásnál pedig fel is frissíthetik magukat a nagy kaland után. Amíg a kutyus élvezi a természet közelségét, addig a gazdi is szemügyre veheti a történelmi emlékeket.

ÓHÁZ KILÁTÓ KŐSZEG

Ha kutyánknak nem megterhelő a hegymenet, akkor jó választás lehet ellátogatni a Kőszegi-hegységben, 609 méter magasan található Óház-kilátóhoz. A 13. században még a kőszegi Felsővár állt itt. 1896-ban emelték fel a kőből készült kilátót, ám azt egy szélvihar ledöntötte. 1991-től kezdődően ásatásokat végeztek a területen: ekkor találták meg a lakótorony alapjait is, amire a város később egy 15 méter magas toronyvár-kilátót emelt. A kilátóból mesés panoráma nyílik Kőszegre és a környező hegyekre.

Az erdei sétáknál fokozottan vigyázzunk kedvenceinkre. Az elhullott állatok tetemei komoly betegségek forrásai lehetnek
Fotó: VN-archív

ÍROTT-KŐ

Ha egész napos programot tervezünk, akkor érdemes célba venni az Írott-kő kilátót. Ha Velem felől indulunk, akkor az első szakasz után remek pihenőhely lehet a Hörmann-forrás. Tiszta vize felüdülést jelent mind a kutyának, mind a gazdájának. Az ezt követő, mintegy két kilométeres hegymenet sok kalandot rejt az embernek és kedvencének is. Az erőben menetelve a különböző fák látványa igazi harmóniát teremt, ezért szinte meg sem érezni a túra fáradalmait. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a teljes vasi vidékre, és az osztrák határterületre is.

SZALAFŐ-PITYERSZER (ŐRSÉG)

Aki nem kimondottan kalandot keres kutyájának (bár nekik minden az), csak nem a megszokott környezetben sétáltatná, annak jó választás lehet a pityerszeri skanzen. Az egyik legismertebb őrségi település Pityerszer, ahol eredeti állapotukban őrizték meg az egykori parasztportákat. Pityerszeren skanzen formájában mutatják be az Őrség népi építészeti emlékeit. Az épületek ma is az eredeti környezetükben, korhű berendezéssel állnak a látogatók rendelkezésére. A házak közt sétálva kutya és gazdája egyaránt kikapcsolódhat.

Bárhová is megyünk kedvencünkkel, ne felejtsünk el ivóvizet vinni magunkkal. Ha hosszabb túrára indulunk, érdemes egy kis tápot is eltenni a táskába. Fontos, hogy ürülékgyűjtő zacskó is legyen mindig kéznél, hogy az utánunk érkezők is élvezhessék a kirándulást.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!