Állatvilág

2017.02.25. 23:05

Különleges madárvendégek

A kendermagos réce egy hím egyedét az Abért-tónál fotózták le a természetvédelmi szakemberek, a dankasirályt pedig Szombathelyen látták.

Bakos Ágnes

A szombathelyi Csónakázó-tón pihent meg egy dankasirály - a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársa örökítette meg. A madárról színes gyűrűje elárulta, hogy négy éve Sopronban jelölték meg, egy éve pedig megfordult Dél-Franciaországban.

Dankasirály Szombathelyen

A kendermagos réce egy hím egyede az Abért-tón úszkált. A tőkés récékhez hasonlít, gyakran vegyülnek is a récék - írták a képhez a szakemberek. Európai viszonylatban természetvédelmi szempontból sérülékeny a kendermagos réce, Magyarországon néhány száz pár fészkel, az állomány kismértékben növekszik. Vas megyében ritka, de rendszeres átvonuló - láthatjuk most is.

Néhány hete volt hasonló különleges megfigyelés a megyében: egy különleges, fehér-fekete feketerigó volt a ritkaságnak számító madáregyed. Kőszegen a Hideg-völgyben kapták lencsevégre a rendhagyó tollazatú feketerigót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!