Állatvilág

2015.08.24. 13:53

Láncra vert kutyák - nem rózsás a helyzet a vasi falvakban

Körkép – Tilos a kutyát a láncon tartani, januártól hatályos a törvény, amit sok Vas megyei faluban nem tartanak be – ezt tapasztalta az Állatvédők Vasi Egyesülete. S ez csak egy probléma a sok közül.

Bakos Ágnes

A szabályszegésekben legérintettebb területek a kisebb falvak és az idősebb korosztály – írta felhívásában az Állatvédők Vasi Egyesülete.

A falvakban élők, különösen az idősek, nem ismerik az állatvédelmi törvényt, ami megtiltja, hogy láncra verve tartsanak kutyát. Azt sem tudják sokan, hogy meghatározott a kennel, a kutyaház minimális mérete, igazodva a kutya méreteihez.

A vasi állatvédők tapasztalatai szerint, még mindig van, aki nem tudja, hogy kötelező mikrochipet tetetni a kutyába és évente oltatni veszettség ellen az ebet.

forrás: Állatvédők Vasi Egyesülete

A lehangoló tapasztalat része az is, hogy „az önkormányzatok elég lazán kezelik az állatvédelmi törvények betartását” - írta az állatvédők közleménye.

A falvakban is az elsődleges állatvédelmi szerv a jegyző – emlékeztet a szervezet.

Az sem mellékes, hogy nem csak az állatok érdeke a törvények betartása, hiszen büntetésre számíthat az a kutyatulajdonos, aki szabályt szeg.

Az állatvédők azt kérik: mindenki vigye hírét a szabályoknak – jusson el azokhoz, akik nem tudják, hogyan kell és hogyan szabályos tartani a négylábú társakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!