Állatvilág

2008.07.05. 04:00

Lili védelmezője

Emlékképek villannak fel bennem, ahogy nézem az udvaron bohóckodó három kajla kutyát. Gyermekkori vágyam, hogy kutyát tartsak, már vagy húsz éve megvalósult, ami sajnos azzal is jár, hogy társaim közül sokan már az örök vadászmezőkön kószálnak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bevallom, én dobermannpárti vagyok, és minden híreszteléssel ellentétben ez a fajta mégsem a sátán kutyája. Azt nem állíthatom, hogy a dobik a legegyszerűbb esetek közé tartoznak, viszont habitusukból adódóan ezt nem is várhatjuk el tőlük. Továbbá az sem ajánlatos, hogy a hobbikutyások kedvtelésből tartsák.
 
Kyra kutya már a harmadik dobermannom volt. Abból az időből, amikor együtt élt a családdal, számos történet idézi emlékét.

Kyra kölyökkorától kezdve imádta a hasát  szerencsére hízásra nem volt hajlamos , bármit tehettem azért, hogy leszoktassam a zsákmányszerzésről, ő következetes maradt, és mindegy volt neki, hogy kulcsra zárt, avagy kiképzőpórázzal bekötött ajtó mögött található a kaja, addig dolgozott, míg megszerezte. Érkeztem én haza lisztfelhőben úszó lakásra, kiborított szemetesre vagy akár a reumakenőcs szétrágott tubusát is szedegethettem. Baráti társasággal történő hétvégi időtöltések alatt is okozott ebbéli tevékenysége néha feszültséget, volt olyan legénybúcsú, ahol többen őt akarták megfőzni azok után, hogy az asztalon felejtett háromkilós tarját csak hosszas üldözés után tudták tőle megkaparintani.




A már tipegő és gügyögő Lili Kyra kutyát választotta a kedvencévé

Ritkán, de kitört belőle a szabadságvágy. Ilyenkor toleráns volt ugyan, mert nem ment el, nem lépett le a szorosan vett behívási távolságból, de kézközelségbe sem jött, és így akár éjjel kettőig is tudott kószálni. A munkában, kiképzésben viszont mondhatni fanatikus volt. Voltak ugyan rosszabb napjai (kinek nincs ilyen), de úgy tudott dolgozni, hogy azt öröm volt nézni. Életében kétszer hallottam emberre hörögni, akkor is csak két pillanatig, de mindkétszer igaza volt. Egy alkalommal engem védett meg, egyszer pedig nagyobbik lányunkat és a társaságát, akikkel sétált. Aztán megszületett a kislányunk, Lili, akit természetesen bemutattunk neki , és ettől kezdve Kyra egészen megváltozott. Számára már semmi és senki sem volt fontos, csak Lili babakocsija, majd később a személye. Jómagam már elmehettem sétálni az erdőbe egyedül, mert Kyra  ahogyan ezt a maga készítette munkaköri leírása diktálta  a babakocsitól fél lépésre sem tágítva kísérte és védte anyát és lányát a vadonban. Ha úgy vélte, akkor még a nagymamával szemben is. A későbbiekben aztán a ragaszkodás barátsággá mélyült és kétoldalúvá vált. A már tipegő és gügyögő gyermek őt választotta a kedvencévé, a család többi  kutyás berkekben sokkal inkább gyermekek mellé valónak gondolt  kutyájával szemben.

Orosz Péter

Küldje el ön is a kedvencével megesett mulattató történetet a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!