Állatvilág

2017.01.04. 17:55

Madarakban gazdag év - Két új fajt regisztráltak 2016-ban Vas megyében

Megyei körkép - Tavaly november 20-áig 226 madárfaj fordult elő Vas megyében, hitelesített módon - derül ki a most megjelent Vasi Madártani Tájékoztatóból. Átnéztük az érdekességeket.

Bakos Ágnes

Kóta András összegezte az érdekes madártani megfigyeléseket, egészen pontosan a 2015. november 21. és 2016. november 20. között látott madárritkaságokat Vas megyében. Ebben az időszakban öt leírandó madárfaj jelent meg a megyében: vándorfüzike, karmazsinpirók, fekete sas, havasi sarlósfecske és a berki veréb. Viszont nem mindegyik volt bizonyított észlelés: amelyet csak egy megfigyelő látott, és nincs fotó az észlelésről, azt nem szerepeltetik a listában. Ilyen, nem hivatalosan látott madár volt Vas megyében a vándorfüzike, a havasi sarlósfecske és a berki veréb. Fotóval bizonyítottan kárt azonban Vas megyében karmazsinpirók. Ahogy az összesítés fogalmaz: a szokásos helyen, az Abért-tó környékén május 16-ától kezdve több mint két hónapon át legalább két hím madár volt a területen, számos megfigyelő látta, fotózta őket. A fekete sast csupán egy megfigyelő látta, de kiváló fotón örökítette meg - vagyis róla is hiteles a beszámoló.

Éneklő hím karmazsinpirók: júniusban készült a fotó a madárról az Abért-tónál. A szakértők úgy tudják, hogy az egyik legszebb tollazatú énekesmadár csak itt költ Magyarország területén Fotó: Facebook.com/BITL

Kóta András összegzése szerint két új fajjal gazdagodott 2016-ban Vas megye madárvilága. Az örvös lúd és az apácalúd került elő az előző tél folyamán a Marcal-medencében. Kiemelkedőnek nevezi a szakember az ezüstsirály előfordulását: 2015 decemberében a szombathelyi Csónakázótavon látták, előtte pedig egyszer volt ezüstsirály a megyében, 1986-ban. Üstökösgémet és fakó rétihéját is láttak, ami szintén példa nélküli, hiszen mindkét fajból korábban csupán két-két megfigyelése volt valaha.

Kígyászölyvet - a szakértők tudomása szerint - Chernel István ornitológus óta nem látott senki Vas megyében: vagyis 101 év kihagyás után bukkant fel újra az őszi vonuláson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!