Állatvilág

2015.05.11. 16:53

Madárbarát kertben - Harmonikus együttélés madarak és emberek között

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárbarát Kert programja elősegíti tollas barátaink és az emberek harmonikus együttélését.

Ezen a fotón is jól látható, a seregély milyen masszív csőrrel fenyegeti a táplálékául szolgáló élőlényeket. Egyébként minden falattal hasznot hajt az embernek, hiszen – ahogy a harkály a fából – kicsipegeti a földből a különböző kerti kártevőket. Fotó: osboblatus.hu

A programhoz nem csak kertes házak tulajdonosai csatlakozhatnak: egy kis liget a panelházak között, egy erkély, sőt még egy ablakpárkány is alkalmas helyszín, hogy elkezdődjön a barátkozás. A madárbarátok élelemmel, innivalóval és menedékkel segíthetik a szárnyas vendégeket, cserébe pedig rengeteg érdekességet tudhatnak meg az élővilágról. Ilyen meglepetés például, hogy a seregélynek még jóval „harkályosabb" a csőre, mint a fák vidékünkön is jól ismert doktorának. Közismert, hogy utóbbi madarak a legkeményebb fákat is képesek szétforgácsolni, így nem lepődik meg senki azon, hogy csőrük rendkívül erős, leginkább egy négyélű árhoz hasonlít. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy a seregély ötélű szúró-vágó eszközzel felfegyverkezve repked körülöttünk. Az MME honlapján olvasható: a tudomány konvergens evolúciónak nevezi a jelenséget, amikor különféle élőlények hasonló élőhelyi körülményekhez alkalmazkodva nagyon hasonló jelleget alakítanak ki. Ilyen az úszóhártya, ami kétéltűektől az emlősökig sokféle vízi élőlény lábán megtalálható. És ilyen az említett két csőr is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!