Állatvilág

2017.08.01. 19:35

Mégsem ártalmas a kutyapuszi?

KÖRKÉP - Sokszor a szülők óvják gyermekeiket attól, hogy a kutyák megnyalják: úgy gondolják, betegségeket terjeszthet az ebek nyála. Most azonban kutatók bebizonyították, hogy nincs ok az aggodalomra.

Vadas Krisztina

Sokan, szokszor hallhattuk szüleinktől gyerekkorunkban: ne engedd, hogy megnyalogasson a kutya, mert beteg leszel. Van, aki az allergiás reakcióktól félti gyermekét, van, aki a bakteriális fertőzésektől. Pedig köztudott, hogy a kutyák nyála gyógyító hatású lehet - nem véletlenül nyalogatják saját sebeiket is, vagy gazdájuk sérüléseit.

Kutatók bebizonyították, hogy nem csak városi legenda, hogy az ebek nyalogatása gyógyító az embereknek. Egyébként nem újkeletű a felismerés: már az ókori Egyiptomban is megfigyelték, hogy gyorsabban gyógyulnak a sérülések, ha a kutyák benyálazzák, valamint az emberek szellemi egészségét is támogatja, ha néha puszival fejezi ki szeretetét és ragaszkodását négylábú társa. A kutatások eredményei alapján a gyógyító hatás három tényezőre vezethető vissza.

Az egyik a nyálban található lizozim enzim, amely meggátolja a rossz baktériumok elterjedését.

Már biztos: a kutyapuszi egészséges Fotó: Pinterest

A másik a hisztatin fehérje, amely mintegy antigénként működik: akadályozza a fertőzések kialakulását, és segíti a bőr sejtjeit, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Emellett idegnövekedési faktor is van a kutyák nyálában, így felére csökkenti a sebek gyógyulási idejét - állítja Menno Oudhoff, az Amszterdami Egyetem biokémikusa.

Egy másik tanulmány szerint azért is érdemes hagyni, hogy néha megnyalogasson a kedvencünk, mert a nyálának pozitív baktériumai növelik az immunitásunkat. Az öregedés során az emberi szervezet számos jó baktériumtól szabadul meg, amelyek hatására csökken a mentális és fizikai jólét. A kutyapuszik segítenek ezeknek az anyagoknak a pótlásában, visszajuttatják a pozitív mikroorganizmusokat a szervezetbe.

Hogy igazolják az állításokat, a kutatók idősebb embereket és kölyökkutyákat állítottak párba. A vizsgálat végeredménye nagyon beszédes: a kölykök társasága nemcsak a pozitív hatású baktériumok számát gyarapította, hanem a szellemi tevékenységet és a fizikai aktivitást is növelte. A kísérlet utolsó tesztjei azt is kimutatták, hogy a kutya-ember együttlét boldogsággal töltötte el mind a kétlábúakat, mind négylábú társaikat. A tanulmány végén egyébként az idősek örökbefogadhatták segítő társaikat: így továbbra is jó úton haladnak az egészséges, örömökkel teli időskor felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!