Állatvilág

2017.06.29. 13:55

Mi legyen a kutyával? - Tippek, hogyan válasszunk panziót a kedvencünknek

DOZMAT Sok gazdinak okoz fejtörést, hogy mit csináljon kedvencével, amíg nyaral. Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző mester adott tanácsokat, mi alapján válasszunk panziót.

Vadas Krisztina

Kunhegyesi Tibor szerint a legnagyobb probléma az, hogy sok gazdi nem tudja, mit takar pontosan a kutyapanzió.

A köztudatban kutyameg-őrzőként él, tehát vigyáznak a kutyára, amíg a gazdi nyaral. De ez egészen másról szól. Az a kutya, amelyet egy vadidegen helyre odaad a gazdi, azt gondolhatja, hogy őt elhagyták és nem tudja, mi lesz vele. Egy jó kutyapanzióban ezen átsegítik a kutyát.

- El kell neki magyarázni, hogy ő nem egy cserbenhagyott kutya, hanem olyan helyre került, ahol szeretik, vigyáznak rá, ahol ő is nyaralhat - mondta a szakember.

Éppen ezért a jobb helyeken - akárcsak Dozmaton - úgy zajlik az elválás, hogy a gazdi kíséri be a boxba kedvencét: megnyugtatja, elmagyarázza neki, hogy hamarosan viszontlátják egymást. Nem csupán leadják, mint egy "csomagmegőrzőben".

De mi alapján döntheti el a gazdi, hogy vajon tényleg jó helyre vitte-e a kutyusát?

Először is bízni kell a saját emberismeretünkben, beszélgetni kell a panzióssal. Ha nem alakul ki a bizalom, a szimpátia, akkor nyilván nem szívesen visszük oda a kutyát sem. Mindenképpen ismerkedjünk meg előzőleg a kutyák gondozójával, ha van rá lehetőség, az ebet is vigyük magunkkal, hogy ne legyen számára vadidegen a terep.

Azonban fontos arra gondolni, hogy a panziósok magukról nem fognak rosszat mondani, ezért tegyünk fel kérdéseket, amelyekből kiderülhet, valóban minden úgy van-e, ahogy mondja.

Jobb, mint otthon? Kunhegyesi Tibor egy vendég kutyával, Brúnóval Fotó: Unger Tamás

Emellett nézzük meg a terepet! Képzeljük el, milyen lehet azon a helyen a kutyák napirendje! Van-e hely, ahol mozoghat, van-e elég tér a játékhoz? Ha kennelekben tartják a kutyákat, akkor valószínűleg a szabad mozgás nem biztosított, a boxos elhelyezésnél viszont mindenképpen kiengedik játszani a kutyusokat. Fontos szemügyre venni azt is, hogy zajos-e, poros-e a környezet. Emellett figyelembe kell venni, hogy az előírások szerint kutyatelepet nem lehet a lakott területtől számított ötszáz méteren belül ki-alakítani. Továbbá az is lényeges, hogy keressünk referenciákat. Kérdezzünk rá, mióta foglakozik ezzel, főállásban csinálja-e a panzióztatást! - Amikor jön a gazdi a kutyájáért, az mindent elmond neki. Nem mindegy, hogy egy összetört, hangulattalan vagy egy boldog, kiegyensúlyozott kutyát kap vissza a gazdi - mondta Kunhegyesi Tibor.

A befogadóhelyek száma szintén árulkodó: sok ebet nem lehet felelősséggel ellátni. Az valóban "megőrző", nem pedig panzió.

- A kutya felbecsülhetetlen érzelmi értékkel bír a gazdája számára. A panzióztatás az anyagin túl mentális felelősség is. Amikor bekerül a kutya a panzióba, tudat alatti izgalom fogja el az embert, nehogy valami baja legyen, valami történjen, mert ha jön a gazdi haza, akkor hogyan számol el vele. Ez édes teher - hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!