Állatvilág

2015.10.02. 16:57

Mindenkinek kell egy társ - Vasi hírességek és kedvenceik

A háziállatok mára igazi családtaggá váltak. A cicákból, kutyusokból, nyuszikból és madarakból áradó őszinte szeretet a Vas megyei hírességeket is megfertőzte: összeállításunkban négyen mesélnek kedvenceikről.

VN-összeállítás

Assisi Szent Ferencet az állatok védőszentjeként tartják számon. A legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetni is tudott velük. Az állatokért tett jócselekedetei okán halála napját, október 4-ét, az állatok világnapjává nevezték ki. 1931 óta ezen a napon világszerte ünneplik az állatokat. A világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a felelősségteljes állattartás és a megfelelő gondoskodás. Magyarországon évente több százezer állat válik kóborrá az emberi felelőtlenség miatt.

Hírességeink ennél jóval megfontoltabbak, és mérhetetlen szeretettel halmozzák el kisállataikat: megkérdezettjeink mind családtagként kezelik kedvenceiket.

Gáspár Eszter énekes

- Kiskorom óta körbevesznek állatok. Amióta az eszemet tudom, mindig ott voltak mellettem. Korábban volt nyuszim is, de már egy jó ideje Manómmal élem az életem, ami egy yorkshire terrier kislány kutyus. Bevallom, nekem ő a gyerekem, mindenhova vele megyek, sohase hagynám magára, egy napra sem. Velem is alszik az ágyban, együtt nézzük a tévét, és ha otthon gyakorlok, mindig odajön mellém és hallgatja, ahogy énekelek. Már hat éve, hogy együtt éljük mindennapjainkat. Egy hónapja kiegészült a mi kis családunk egy cicával is. Egyszer csak megjelent a kertemben, és mivel a gazdáját nem találtam, így a szomszédommal felváltva gondozzuk. Délelőtt szomszédol, este pedig nálam van. Manóval is nagyon jól kijönnek. Aki teheti, és készen is áll egy családi kedvenccel járó felelősségre, annak azt üzenem, hogy az a boldogság, amennyit egy házi kedvenc tud adni, az felbecsülhetetlen! Rengeteg állat vár gazdára, amint megtehetem és nagyobb kertem lesz, én is szeretnék örökbe fogadni egy kutyát. A kutya az a csoda, ami nem három napig tart!

Simon Marcsi modell

- A kiskutyám Dorka (Dodó) hatéves cocker spániel, ami kiskora óta családtag nálunk. Gyakran mondják, hogy mennyire hasonlít rám, nemcsak kívülről, hanem belső tulajdonságokban is. Amikor elutazom, hosszú perceken át búcsúzkodunk egymástól, érzi hogy elmegyek. ilyenkor sosem indít el szerencse-pacsi nélkül. Mindig hiányzik amikor nincs velem, ezért ha anyukámmal telefonálok, az ő füléhez is oda kell tartani a kagylót, hogy váltsunk pár szót . Ha lemegyek a boltba, vagy csak leviszem a szemetet, ő akkor is öt percig örül nekem. Szeretünk botozni , na meg reggelente együtt lustálkodik, hol máshol, mint az ágyban. Hálát adok az égnek, hogy az én legjobb barátom lehet!

Kondor Tamás énekes

A Tom Kondor Band frontembere kölyökként vette magához Sábát, ami eredetileg húga kiskutyája volt. A gyönyörű cane corso épp a napokban ünnepelte születésnapját, hatéves lett. Tamás képtelen volna elképzelni az életét nélküle. Minden nap együtt vannak, a kutya bejáratos a ház összes helyiségébe, ottjártunkkor is kényelmesen az ágyra heveredett. Összekucorodott, feje alatt egy szép díszpárna. Jó dolga van, hiszen rendszeresen jár gazdájával kirándulni, Kőszegre és a Lukácsházi Víztározóhoz. Tamás nemcsak a zongorát és a gitárt szólaltatja meg nagy szenvedéllyel, de imád fényképezni is. Sábáról egész albumnyi fotó gyűlt már össze. Hol a virágos réten szalad, máskor lendületből ugrik a vízbe, fülei szinte szállnak. A zenekari próbákon is ott sertepertél. Ha idegen érkezik, valóságos házőrzőként viselkedik, később aztán szívesen barátkozik a betérővel.

W. Farkas László, angol nyelvtanár

Egy lakásban egyszerre három nyuszit Bodzát, Pankát és Gomezt nem könnyű összeterelni. W. Farkas László angol nyelvtanárt bizonyára sokan ismerik, de kevesen tudják róla, hogy már két évtizede tart nyulakat. Nem pontos így a mondat, mert feleségével, Tamássy-Farkas Évával nyuszikkal élnek együtt, ez a helyes kifejezés. Éva, a NYME-SEK Művészeti Intézetének tanulmányi ügyintézője, és nyúltartási tanácsadó is. Családtagként szeretik őket, szabadon élnek a lakásban és nagy szeretettel fordulnak feléjük. Az egész egy régi húsvéti szünetben kezdődött, ugyanis a nyuszik megjelenése először csak a gyerekeknek szánt, igazi meglepetés volt, végül nem bírtak megválni tőlük, hát maradtak. Törpe kos orrú, lógó fülű illetve házi nyuszik ők. Tudom, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon nem piszkítanak-e ezek a puha és édes jószágok a szőnyeg közepére. Megnyugtathatunk minden kétkedőt: szobatiszták mindnyájan. Minden szobában van egy szénázó tál és egy alom is, akár a macskáknak. Bodza és Panka ivartalanítottak, baj tehát nem történhet, Gomez pedig vendég nyuszi, őt a háziak gyermeke hozta látogatóba Budapestről. Ilyenkor jókedvűen bandáznak a kis szőrmókok.

Kutyák és lovak
Az újságíró véleménye

Ki ne emlékezne az amerikai lávsztorira, amelyben Julia Roberts és Hugh Grant talál egymásra? A szerencsétlen könyvesboltosnak le kell győznie néhány akadályt, ha találkozni akar szerelmével. A szállodába csak akkor juthat be ugyanis, ha interjút készít a híres színésznővel. Némi tétovázás után vágja rá az asszisztens kérdésére, hogy ő bizony a Kutyák és lovak magazintól jött. Nyilván halvány lila gőze sincs se kutyáról, se lóról. Az interjú ugyan elkészül, de soha sehol nem jelenik meg, a szerelmesek azonban ettől függetlenül egymásra találnak. A hálivúdi befejezés szerint el kell varrni az összes szálat, így aztán a filmcsillag a világűrben játszódó sci-fikből egy kosztümös Henry James-adaptációba igazol. Mondanom sem kell, kastéllyal, lovakkal, ahogy kell. Kicsit így vagyok ezzel a jegyzettel ma én is: se kutyám, se lovam, de még macskám sincs. Igaz, egyszer volt. Kilencévesen választotta a szabadságot, és lépett le az új házunk kertjéből. Soha nem heverem ki, mert Ricsi nem csak egy macska volt. Több annál. Velünk élt, evett, ivott, és igen, minden elvem ellenére gyakran aludt is. Amíg nem született gyerekem, persze babusgattam szüntelen, már amennyire egy macskát lehet, pláne ha öntudatos kandúr az illető. Ricsi szép volt, ha rosszul viselkedett Richárdnak szólítottam. Elsőnek ez nyilvánvaló. Nem pótolhatja őt senki. Mostanában a gyerek gyakran mondja, hogy jó lenne egy macska, ha már a társasház miatt kutya nem lehet. Határozottan hárítok, kitérek a kérés elől, és nem vallom be neki, hogy valójában én is vágyom egy macska után. Végre elmondhatom, mert tudtommal még nem tud olvasni, egy éjszaka alatt már nem tanul meg.

Kovács Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!