Állatvilág

2017.05.11. 20:05

Nem biztos, hogy árva a fióka - Álljunk meg és gondoljuk végig, hogy vajon mivel tesszük a legjobbat!

Peresznye - Tévhit, hogy nem szabad hozzáérni a madárfiókához, mert az ember szaga elijeszti a szülő madarat. Persze feleslegesen nem érdemes tapogatni a kis tollasokat, csak akkor, ha muszáj.

Bakos Ágnes

Egy nagyon szerencsés macskabagoly-fiókát fotóztak le a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársai, aztán közzétették a közösségi oldalukon. Azért volt szerencsés a bagoly, mert szakértők találtak rá. Peresznyén árválkodott , legalábbis elhagyottnak tűnt. A megtalálók nem vitték haza, nem szakították ki természetes környezetéből, hanem (egy gyors fotó után) a megtalálás helyéhez közel biztonságos odúba tették. A szülőmadarak nevelhetik, ugyanis a fióka és a felnőtt madarak a hangjuk alapján megtalálják egymást - ezt remélik ennél a peresznyei példánynál is.

Mi a teendő, ha árva madárfiókát látunk? Először is, álljunk meg és gondoljuk végig, vajon mivel teszünk jobbat neki! Lehet, hogy a legjobb szándék vezérel minket, de könnyen előfordulhat, hogy csak rosszat teszünk a fiókának, ha hazavisszük. A kirepült fiókát legjobb, ha békén hagyjuk, még akkor is, ha úgy tűnik, egyedül van, esetlen és nem tud rendesen repülni. Kivétel persze, ha a fióka láthatóan megsérült, mert ablaknak repült vagy valami ragadozó fogta meg.

Egy szerencsés macskabagoly-fióka Fotó: Facebook.com/BITL

Ebben az esetben a madarat be kell vinni a legközelebbi madár- és állatmentő helyre. Akkor se hagyjuk ott, ha közvetlen veszély fenyegeti a fiókát, például túl közel van egy úttesthez vagy macskák ólálkodnak a közelében! Érdemes pár méterrel arrébb vinni a madarat és betenni egy bokorba. Az ember által nevelt fiókák nagyon sok esetben nem lesznek igazán életképesek, hiszen mi rengeteg olyan dolgot nem tudunk nekik megtanítani, amire szükségük lenne a túléléshez. Ilyen például a különböző veszélyek felismerése és elkerülése.

Ne feledjük: egy vad madárnak mindig jobb a természetben, mint egy ember otthonában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!