Állatvilág

2017.06.17. 12:30

Nyaraljunk háziállattal?

Itt a nyaralás, pihenés ideje - de vigyük-e a kutyát, macskát? Van, ahol szívesen fogadnak a házi kedvencekkel együtt, ebben viszonylag jól állnak a Vas megyei szálláshelyek. De még egy sor dologra oda kell figyelni a gazdiknak!

Bakos Ágnes

Hova?

Ha a kedvencünkkel közös nyaralás mellett döntünk, olyan szálláshelyet kell válasszunk, ahol biztosan fogadnak háziállatokat is. Ezt már az online foglalások alkalmával is szűrhetjük.

Az egyik legnagyobb szállásportálon például a "háziállat megengedett" kategóriát kell jelölni, ha kutyát vagy macskát is vinnénk nyaralni. A portál adatbázisa szerint itt, Vas megyében viszonylag jól állunk, a szálláshelyek egy része nyitott az ebekre, cicákra. Például Szombathely 61 szálláshelyéből 11-be vihetnek háziállatot a nyaralók.

Érdekes, hogy a leginkább természetközeli Őrségben vegyes a kép: az Őriszentpéteren és közvetlen közelében jegyzett 37 szálláshely közül csupán négy háziállat-barát. Árnyalja a képet, ha Szentgotthárdra keresünk a kínálatban: a várost, valamint a környező ausztriai és szlovéniai területeket nézve 310 szállást jegyez a portál, és azok közül 33-ba vihetünk háziállatot. A hagyományosan jelentős vasi turisztikai célpontok se maradjanak ki: Sárvár 136 szálláshelyéből tíz, Bük kilencven helyéből hat helyen fogadnak háziállatot.

Kutya

A kutyás portálok első figyelmeztetése a kutyával nyaralóknak, hogy tartsuk tiszteletben a többi szállóvendéget! Nem mindenki szereti a kutyákat, sokan félnek is tőlük. Tartsuk pórázon az ebet. Fontos, hogy a megérkezéskor jelöljük a helyét: a saját pokrócával és tányérjával. S nem ajánlott egyedül hagyni a szobában a kutyát, akkor sem, ha otthon jól viselkedik magában, hiszen neki is új minden, a bútorok, az illatok, a terek!

Macska

Örök igazság, hogy míg a kutya az emberhez, a falkavezéréhez ragaszkodik, addig a macska a házhoz, az otthonához. Kevés cica van, amelyik szeret utazni. (Nálunk minden egyes autózás újabb, egyre meglepőbb hangokat csal elő a macskákból, konkrétan a fülön át azonnal darabokra szedi az idegrendszert...) Minden macska jobban szeret a megszokott környezetében élni. Csak oda érdemes vinni, ahol hosszabb ideig tartózkodunk, és ahol az otthonihoz hasonló védett környezetet tudunk neki biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!