Állatvilág

2017.06.12. 14:00

Óvatosan a szabadban: a toklász komoly sebeket ejthet kedvencünkön

Nem is gondolnánk, mekkora veszélyeket rejthet magában az, ha hagyjuk szabadon szaladgálni kutyánkat egy gondozatlan telken, mezőn. A toklász nagyon súlyos sérüléseket ejthet az eben. Ha nem vesszük időben észre, csak műtétek árán gyógyulhat meg kedvencünk.

Vadas Krisztina

A toklász nem más, mint az egérárpa megszáradt kalásza. Kezdetben zöld színű, ekkor nem is okoz gondot. Azonban sok területen nem nyírják le, hanem hagyják kifejlődni, a megszáradt kalász sárga lesz. Ez az, amitől jobb, ha távol tartjuk a kutyát. Látszólag ártalmatlan, de komoly problémák forrása.

A toklász veszélyes, illetve még ártalmatlan formája
Fotó: VN

Fülbe jutva

Egészen a dobhártyáig, hallójáratokig hatolhat, ami akár siketséget is okozhat. Ha észrevesszük, hogy a toklász a fülbe jutott, azonnal forduljunk állatorvoshoz! A kalász akár egy kis rázással is becsúszhat a dobhártyába, ami borzasztó fájdalommal jár.

Tappancsba fúródva

A tappancsba fúródás a leggyakoribb eset. Ha azt vesszük észre, hogy a kutya nagyon nyalogatja, fájlalja a mancsát, akkor vizsgáljuk meg, hogy nem toklász szúródott-e bele. Ha friss a sérülés, akkor egy kis piros foltot láthatunk, az idő előrehaladtával azonban gennyes sebbé alakulhat. Ne hagyjuk az ebet, hogy nyalogassa - így nem tud kilökődni.

Szembe, orrba kerülve

Ha a kutyának a szemébe vagy az orrába fúródott bele a toklász, akkor azonnali tünetek jelentkezhetnek: fokozott könnyezés lép fel, és kedvencünk sokszor ki sem nyitja a szemét. Orrba szippantva azonnal tüsszögni kezd, és véres váladék jöhet ki.

Eltávolítás

A legfontosabb, hogy mindig forduljunk állatorvoshoz! A toklász eltávolítása általában bódításban történik, ugyanis a mélyre fúródott kalász fésűszerű oldalával biztosítja magát, így nehéz kivenni, valamint éber állapotban a kutyának nagy fájdalmakat okozhat a művelet. Emellett az altatással a toklász véletlen beljebb tolása is elkerülhető, hiszen nem mozog az eb.

Megelőzés

A megelőzésnek egyetlen módja az alapos ápolás. Minden séta után nézzük át a kutyát, és fésüljük meg a bundáját. Tévhit, hogy a rövid szőrű fajták védettek a toklász ellen: a mancsukba, orrukba ugyanúgy belefúródhat a növény. Emellett próbáljuk meg elkerülni a toklásszal borított területeket a séta során, vagy ne engedjük szabadon kedvencünket ilyen helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!