Állatvilág

2015.03.02. 10:45

Tartson otthonában főegerészt! - Mutatjuk a feltételeket, hogy az Ön macskája se legyen korrupt!

A főegerész pozíciót VIII. Henrik óta egy 10 éves szünetet leszámítva mindig betöltötték. A macskák éves ellátmánya ugyan nem túl magas, de a politikai játszmák alól ők sem kivételek.

Budai Dávid

Köztudott, hogy a briteknél minden kicsit másképpen megy, éppen ezért nagyon nem is lepődtünk meg azon, hogy létezik a miniszterelnökségi főegerész (angolul Chief Mouser to the Cabinet Office) hivatali tisztség az Egyesült Királyság miniszterelnöki rezidenciáján. A tisztség jelenlegi betöltője Larry, egy cirmos-fehér tarka macska. Ha azt gondolná, hogy ez a hír az angol humor egy újabb furcsa vadhajtása, téved. A hivatal története egészen a középkorig nyúlik vissza, a Downing Streeten (amely akkor a kincstárnok rezidenciája volt) már VIII. Henrik idejében is alkalmaztak macskákat. 1909-ben a hadügyminisztérium fizetési listáján szerepelt is egy Frilly nevű macska. Miután elpusztult, kipreparálták és a Birodalmi Hadtörténeti Múzeum is kiállította.

Larry, az Egyesült Királyság 12. miniszterelnökségi főegerésze. Hivatalba lépés: 2011. Fotó: Wikipedia

A főegerészség bizalmi szakma?

A macskák nem feltétlenül kötődnek a hivatalba lépő miniszterelnökök személyéhez, sőt, ritka kivétel, ha a főegerész és a miniszterelnök hivatali ideje egybeesik. A tisztséget leghosszabb ideig – 18 évig – Wilberforce viselte, aki Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnököket is kiszolgálta, vagyis a macskák hivatala a választások profán világa felett áll. A főegerészség bizalmi szakma, a patkányokat el kell fogni mindenáron.

Mennyit keres egy tisztséget betöltő cirmos?

A főegerészeket mindig is komolyan vették. A miniszterelnökségen 1929-ben engedélyezték a „készpénzkasszából napi 1 penny elköltését egy hatékony macska eltartására". 1932 áprilisában a heti javadalmazást 1 shilling 6 pennyre emelték. A 21. századra a főegerész eltartásának költsége évi 100 fontra nőtt, ami bizony nem sok. Ha a mostani árfolyamot nézzük, akkor ez még 42 ezer forint sincs évente, ebből pedig nehéz eltartani egy macskát, főleg ha az a macska a miniszterelnökség főegerésze. Nyilván a brit hivatal belekalkulálta, hogy macskatápra nem kell fordítani, hiszen a táplálék a macska munkakörével együtt jár, ezért nehéz korrupcióval vádolni egy főegerészt, de az ő életük sem fenékig tejfel.

A cicák a politikai csatározások közepén

A hivatalt vállaló macskák ugyanúgy elszenvedik a politikai játszmák következményeit, mint embertársaik. Előfordult, hogy személyes ellentétek, miatt kellett távozniuk hivatalukból, de az is megtörtént, hogy annak ellenére tartották meg tisztségében a macskát, hogy nem ő volt a legalkalmasabb a feladatra, éppen úgy, mint az életben. Az 1997-ben hivatalba lépő Tony Blair felesége állítólag nem kedvelte a macskákat, az aktuális főegerészt, Humphreyt egészségügyi okokból nyugdíjazták és a tisztséget ezután 10 évig nem töltötték be. 2007-ben Alistair Darling pénzügyminiszter beköltözésekor magával hozta saját macskáját, Sybilt, aki fél évre átvette az egerészi teendőket, de nem szokta meg új lakhelyét, ezért visszaköltöztették Edinburghba. A főegerészi hivatal ezután betöltetlen maradt, míg 2011 januárjában patkányokat nem láttak a Downing Street 10. lépcsőjénél. Februárban David Cameron miniszterelnök és gyermekei maguk választottak ki a Battersea Dogs & Cats Home menhelyen egy cirmos-fehér, Larry nevű macskát. Larry nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket, egerészi teendőinek nem mindig tett eleget. Miután David Cameron Larryt a székében találta, az irodában pedig egy egér mászkált, felfüggesztette főegerészi állásából. Állatbaráti okokból nem bocsátották el, hanem tisztségét 2012 szeptemberétől George Osborne pénzügyminiszter cirmos macskájával, Freyával kellett megosztania. Freya azonban sokszor elcsavargott és 2014 augusztusában egy autó is meghorzsolta. Bár sérülései nem voltak súlyosak, Osborne-ék inkább vidékre költöztették, így azóta Larry ismét egyedüli viselője a miniszterelnökségi főegerészi hivatalnak.

A britek tényleg viccesek, és attól a nemzettől, amelyik tejjel issza a teát, bármilyen furcsaságot elnézünk. Élünk a gyanúperrel, hogy ezt a tejes dolgot is egy macska találta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!