Állatvilág

2008.07.05. 04:00

Törzskönyv

Aligha van a világon ma olyan gyerek, aki ne ismerné Némót, a kedves bohóchalat. Sok szülő kedveskedésből az otthoni akváriumba is vásárolt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A bohóchalak a korallsügérek családjába tartoznak. Zömök, aktív kis halak, hátúszójuk tüskés. Rikító színeik miatt kedvelt lakói nemcsak a tengeri múzeumok bemutató nagy akváriumainak, hanem az otthoniaknak is.
Nevezetes tulajdonságuk, hogy a nagy tengeri rózsákkal  szimbiózisban élnek. A csalánozók méreganyagára immunis bohóchalakat megvédik a csalánsejtek a ragadozó halaktól, a csalánozó pedig elfogyasztja a bohóchalak táplálékának maradékát, és védelmet is kap tőlük. Jelenleg 27 fajuk ismert, megtalálhatók Thaiföld, India, Malájzia, Ausztrália, Indonézia, Fülöp-szigetek, Kína, Tajvan, Japán, Maldív-szigetek, Srí Lanka partjainál és a Vörös-tengerben.



Jellemzőjük nemük váltogatása

Érdekes a bohóchalaknak azon képessége, hogy meg tud változni a nemük. Az ivadék példányok kezdetben mind hímek, szükség szerint válik idővel egyikük vagy másikuk nősténnyé.  Ha csapatban élnek, akkor mindig csak egy nőstény van, ez általában a legnagyobbra nőtt, legagresszívabb példány. Ha a nőstény elpusztul, akkor az egyik hím nemet vált. Ez biztosítja a bohóchalak számára azt a lehetőséget, hogy nem kell elhagyniuk területük védelmét a párkeresés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!