Állatvilág

2014.04.16. 16:10

Védik és mentik az állatokat

Szombathely - A Fekete István Állatvédő Egyesület célja, hogy a gazdátlan és reménytelen helyzetbe került állatokról gondoskodjon, illetve a megfelelő helyre (örökbefogadók, gyepmesteri telep) közvetítse.

Farkas Eszter

A Fekete István Állatvédő Egyesület 1998-ban alakult zalaegerszegi székhellyel. Az egyesület elsőként lépett fel az állatkínzás minden formája ellen, például a Parlament előtt demonstrációt tartott azért, hogy az állatvédelmi törvényben kiszabható börtönbüntetés járjon állatkínzásért. Mentési akciókat szervezett rossz körülmények között tartott kutyákért és cicákért.

– A Fekete István Állatvédő Egyesület 2008. november 29-én került át Zala megyéből Vas megyébe. A jelenlegi tagság új szemlélettel közelít az állatvédelem felé, elsődleges feladatunknak az állatvédelmet, állatvédelem oktatását, kutya-, macska valamint minden sérült, segítségre szoruló állt mentését tartjuk. Elsősorban a gazdátlan, kidobott, megkínzott, sérült állatokon segítünk. Gondolok itt az orvosi ellátásra, ideiglenes befogadásra, megfelelő gazda keresésére, örökbe adásra – mondta el Csollányné Horváth Krisztina, az egyesület elnöke.

A Fekete István Állatvédő Egyesület rendszeresen szervez örökbefogadó napokat, s a mentett, gazdára váró kutyákkal és macskákkal a Szombathely és környéki nagyobb rendezvényeken is részt vesznek. Szombaton a Homa Centerben tartanak örökbefogadó napot. Fotó: Ohr Tibor

– 2010 óta folyamatosan tartunk örökbefogadó napokat Szombathelyen és környékén. Megjelenünk a nagyobb rendezvényeken, mint a Herényi Virágút, a Nemzetközi Kutyakiállítás, a Savaria karnevál. Legközelebb például szombaton délután a Homa Centerben tartunk örökbefogadó napot. Április 26-án és 27-én szombaton és vasárnap pedig a Herényi Virágúton találkozhatnak velünk és a gazdira váró állatokkal az érdeklődők – ecsetelte Krisztina.

Az örökbefogadó napok megtartása és az állatok mentése mellett az egyesület még számos más programot is szervez.

– A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben 2013-ban új programként indult az „Új esély" állatasszisztált kutyaterápia, amelyben az egyesület gondozásában levő kutyák és a programra jelentkező 58 fogvatartott közül mindkét tanfolyamra hat-hat elítéltet választottak ki. A program márciustól júliusig és októbertől decemberig tartott. Mindkét program alapengedelmességi vizsgával zárult, hozadékaként a fogvatartottakra gyakorlott hatását is felmérték a nevelők és a pszichológusok. 2014 tavaszán tehát már harmadik alkalommal indult el ez a program. Ezzel párhuzamosan a Noé Állatambulancián a szombathelyi óvodák és iskolák tanulói heti rendszerességgel vehetnek részt állatvédelmi előadáson – emelte ki Krisztina.

– Minden tavasszal az állatambulanciával közösen indítunk ivartalanítási akciót. Így volt ez idén is. Ilyenkor kedvezményes áron végeztethetik el a gazdik a műtétet, ezt támogatja az egyesület. Most tavasszal összesen száz kutyára és macskára hirdettük meg az akciót, ám végül olyan sok volt az érdeklődő, hogy meg kellett emelnünk a keretet, s százötven állat ivartalanítását támogatta az egyesület – hangsúlyozta az állatvédő.

– Működési költségeinket egyesületi tagdíjakból, örökbefogadói és egyéb adományokból, pályázati pénzekből, és az szja egy százalékából fedezzük – tette hozzá az állatvédő.

A Fekete István Állatvédő Egyesületnek sokszor kell határozottan fellépnie állatkínzás miatt.

– Az egyesület 2013-ban például 38 bejelentett esetben kérte a hatóság segítségét a bejelentés kivizsgálására állatvédelmi és állattartási problémákkal kapcsolatban. Szombathely városában az állatvédelemért felelős ügyintézővel szorosan együttműködve minden esetben sikerült az állat sorsán javítani, illetve a törvénynek megfelelő módon, az állat érdekét nézve intézkedni. Vidéken a helyzet már nem ilyen egyszerű, hiszen a kormány állatvédelmi hatóságként a jegyzőt jelöli ki, akik nem minden esetben vannak tisztában a feladat megoldásának lehetőségével. 2014-től már a járási hivatalokban is lehetőség van az állattartási problémák bejelentésére, így már olajozottan mehetnek az ügyek – emelte ki az elnök.

Lédi, aki egy négyéves, ivartalanított nőstény németjuhász. A kutyus majdnem egy éve élvezi az egyesület vendégszeretetét. Lédi nagyon jó házőrző, inkább egyedüli kutyának ajánlja az egyesület elnöke, s olyan gazdinak, aki biztos kerítéssel rendelkezik. A Fekete István Állatvédő Egyesületnél sok Lédihez hasonló kutya várja az álomgazdi jelentkezését. Fotó: Ohr Tibor

Nagy összefogásokra is volt példa az elmúlt években.

– Van több, sérült, idős, beteg kutyusunk, akik egyesületünk vendégszeretetét élvezik. Közölük Pinka esete a legutóbbi. Őt Pinkamindszent előtt, az út szélére kidobva találták. Súlyos keresztcsonttörése volt, demodexes és elhanyagolt. Törését meg kellett műteni. Azért, hogy fedezni tudjuk a költségeket, egy felhívást tettünk közzé közösségi oldalunkon, s néhány nap alatt összegyűlt a műtétre szükséges pénz. Jó hír, hogy Pinka már lábadozik, bár rehabilitációja hónapokig el fog tartani. Ennek kapcsán most például egy olyan ideiglenes befogadót keresünk neki, aki otthon tud vele lenni, sétáltatja, kíméletesen mozgatja, hogy erejét és izmait visszanyerhesse. Mivel menhelyünk nincs, nagy szükségünk van ideiglenes befogadókra. Az anyagi és tárgyi támogatások mellett erre is nagy szükségünk lenne, hiszen folyamatosan érkeznek a kóbor, kidobott állatok. Általában ötven állatról kell gondoskodnunk, de a tavaszi, őszi szaporulatokkal még többről – emelte ki az egyesület vezetője. Bár az egyesület az elmúlt években több száz kutyának és macskának talált már gazdát, vannak olyan kutyusok, amelyek kicsit tovább vendégeskednek a szervezetnél. Ilyen például Lédi is. Lédi egy négyéves, ivartalanított nőstény németjuhász, aki már majdnem egy éve élvezi egyesületünk vendégszeretetét. Nagyon jó házőrző, inkább olyan gazdinak ajánlom, aki biztos kerítéssel rendelkezik. Sajnos jelenleg körülbelül hét ilyen kutyusunk van, akik már hosszú ideje várják az álomgazdit, és vannak még örökös tagsággal rendelkezők is – zárta szavait Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!