Állatvilág

2017.01.10. 13:13

Védjük meg a hidegtől! - Fontos, hogy kedvencünk menedékét téliesítsük

Természetesen az a legjobb, ha a fagyos napokon kutyusunkat beengedjük a meleg, fűtött házba. Ám, ha ez nem megoldható, mindenképp gondoskodjunk a kutyaház téliesítéséről.

Vadas Krisztina

Bár a legtöbb gondos gazdi már decemberben elvégezte a kutyaház átalakítását a télre, ha eddig elmaradt, még most sem késő nekiállni: az igazi fagyos nappalok és éjszakák még csak most jönnek. Nagyon fontos, hogy megfelelő ólat biztosítsunk a kutyának, ugyanis akármennyire vastag a bundája és hozzászokott a hideghez, ha tartósan fagyos helyen van, fagykár érheti a végtagjait, vagy akár hipotermiás (kihűléses) állapot is kialakulhat. A kutyaház téli átalakításához adunk néhány tippet, így még védettebbé teheti kedvence óvóhelyét.

ELHELYEZÉS

Ha szükséges, a téli hónapokban költöztessük is a kutya házikóját: fontos, hogy szél- és csapadékvédett helyen legyen, így nem hűl át annyira. Ha nincs ilyen hely, akkor mindenképp emeljük el a földtől az ólat. A legjobb, ha egy raklapot teszünk alá, így biztos, hogy a fa nem szívja fel a talajból a nedvességet.

HŐSZIGETELÉS

Nem csak a családi ház fűtésszámlájának csökkentésére jó a hungarocell-bevonat. Minimum három centiméter vastag lapokkal vonjuk be kívülről a kutyus menedékét is, hogy megvédje a hidegtől. Akár fel is szegelhetjük rá, de kapható speciális ragasztó, amellyel tartósan rögzíthető.

BELSŐ VÉDELEM

Béleljük ki az ólat pokróccal, ruhákkal, szőnyeggel. Egy a fontos, ha vizet kap, azonnal cseréljük ki. Hiszen ha a nyirkos, nedves anyag megfagy, az komoly felfázást okozhat a kutyának. Kéthavonta pedig mindenképp cseréljük le a ruhákat higiéniai okokból. Ha kedvencünk előszeretettel játszik azzal, hogy kiszedi a házából a rongyokat, egyéb bélelőanyagokat, akkor rögzítsük hozzá a kutyaház aljához. Arra figyeljünk, ha szöget használunk, ne lógjon ki a feje, mert megsértheti az állatot.

„AJTÓ” A BEJÁRATHOZ

Ma már lehet kapni kifejezetten hővédelmet szolgáló PVC függönyöket. Ez nemcsak a meleget tartja bent, hanem a havat is kint. Ha nem szeretnénk erre költeni, akkor egy vastagabb vászon anyagdarabot szegeljünk vagy fúrjunk fel a bejárathoz: ezzel is óvhatjuk kedvencünket.

FŰTÉS A KUTYAHÁZBAN?!

Ma már ez is lehetséges, habár a fűtőpanel használatát sokan túlzásnak érezhetik. Van egy költséghatékonyabb megoldás is: a meleg vízzel töltött mű-anyag palack, amelyet a kutyaól belső sarkában helyezünk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!