Apátistvánfalva

2016.01.08. 11:21

Idén már adózni kell Apátistvánfalván – Három sarcot vetettek ki

Apátistvánfalva – Három adónemet vezetett be, mindhármat határozatlan időre a település önkormányzata. Januártól szedik a sarcokat.

Bakos Ágnes

Idegenforgalmi adót, magánszemély kommunális adóját, valamint helyi iparűzési adót vezetett be a község önkormányzata.

Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és megkezdett vendégéjszakánként 300 forint.

A magánszemély kommunális adójának mértéke a magánszemély tulajdonában lévő lakás, illetve a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga esetén, adótárgyanként 5 ezer forint. Ettől a sarctól mentesek a telkek.

A helyi iparűzési adó mértéke kétféle lehet. Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után az adóalap egy százalékát kell befizetni a községi önkormányzatnak. Az ideiglenesen végzett tevékenység után naponta 5 ezer forintot szednek.

Helyi adók beszedésére egyrészt az erre vonatkozó 1990-es törvény, az Alaptörvény, valamint a 2011-es önkormányzati törvény jogosítja fel az önkormányzatot.

Apátistvánfalván a helyi adókról a 2015-ös évi 15-ös számú önkormányzati rendelet szól, amit tavaly szeptember végén fogadtak el a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!