Baba

2016.08.02. 17:41

A szabad szoptatás nem a magamutogatásról szól - Szombathelyen a Gayer parkban piknikeztek a mamák és a babák

Szombathely – A szombathelyi Fő tér szökőkútja sok mindent látott már – mágnesként vonzza a pancsolni vágyó kicsiket –, de egyszerre ennyi hordozóban cipelt, majd lekívánkozó, nyüzsgő csecsemő és őket szemmel tartó anyuka talán még sohasem vette körül.

Tóth Kata

Találkozóhely volt hétfőn délután a szökőkút: innen indultak anyák, apák, gyerekek a Gayer parkba, hogy megünnepeljék a szoptatás világnapját (ami egyben az anyatejé is), felhívva az értetlenkedők, az őket elutasítók figyelmét arra, hogy szoptatni természetes bárhol és bármikor. Mellesleg piknikeztek is egy jót a parkban, a kiterített plédeken.

Barcsa-Giczi Edina – az esemény egyik szervezője – szerint a természetességen kell, hogy legyen a hangsúly a szoptatást tekintve, hisz ez ugyanolyan szükséglete a csecsemőnek, mint a felnőttnek az étkezés. Persze jóval több csupán táplálkozásnál: örömforrás, vigasztalás, gondoskodás, megnyugtatás, fájdalomcsillapítás, kötődés, altatás és immunerősítés. Nem tervezhető, nem köthető előre meghatározott időponthoz.

Nem lázadásról vagy magamutogatásról szól: az embercsecsemő a hordozott emlősök csoportjába tartozik, folyamatos testközelségre és rendszeres szoptatásra van igénye a megfelelő fejlődéshez.A megfelelő tejtermeléshez pedig igény szerinti szoptatásra van szükség, arra, hogy az édesanya minden alkalommal mellre tegye a kisbabáját, amikor jelez.

Edina hangot ad közös véleményüknek: – Mi, szoptató anyák szeretnénk, ha ez nem azt jelentené, hogy ki sem mozdulhatunk otthonról. Annak is örülnénk, ha nem kellene kiszorulnunk a pelenkázóhelyiségekbe, amelyek sokszor nem elég higiénikusak, és még szék sincs bennük. Azt pedig, hogy ki hol táplálja a babáját, mindenki hadd döntse el maga – ha szoptatós helyiségben, akkor ott, ha nem, akkor bárhol máshol. Nagyon jónak tartják, hogy többek között a városházán és a Kámoni Arborétumban is van szoptatós szoba.

A piknik résztvevői azt tapasztalják, hogy nagyon kevesen mernek még nyilvánosan szoptatni. Pedig az édesanyák – amellett, hogy anyává válnak – ugyanazok a nők maradnak a gyermek születése után is, ugyanazokkal az igényekkel. Fontos, hogy ne szigetelődjenek el, élhessenek továbbra is közösségi életet, és bátran szoptathassanak anélkül, hogy nyilvános helyekről elküldenék őket, ahogy azt megtették egy anyukával és gyermekével pár hete az egyik budapesti bevásárlóközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!