Baba

2016.02.11. 16:19

Babamasszázs - az érintés ajándéka a kicsiknek

Szombathely - A babamasszázs az ellazulás és a szeretet közös élménye a szülő és gyermeke számára.

Tóth Kata

„Szavak nélkül kényeztetni az érintéssel lehet. Egy finom érintés a kisbabának érthető nyelv, amelyen keresztül jól érzékeli a feléje áramló melegséget." - így szólítják meg és hívják a szülőket az ötalkalmas, ingyenes babamasszázs-tanfolyamra Szombathelyen. A városban több képzett oktató-védőnő tart foglalkozást: a Nádasdy Ferenc utcai Prevenciós Házban, a Humán Civil Házban (Bem József utca), a Fogaras utcai gyermekrendelőben, az Evangélikus Közösségi Házban (Körmendi út) és a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is adott a lehetőség, hogy 2 hónapostól 6-7 hónapos korú babánkkal csatlakozzunk a masszázsoktatáshoz, hogy néhány „óra" után elsajátítva a módszert, be tudjuk azt illeszteni a kicsi napirendjébe.

Kenesey Edit védőnő

A könyvtárban Kenesey Edit védőnő évekkel ezelőtt hívta életre ezeket az alkalmakat. Most heti egyszer, csütörtökönként várja az édesanyákat gyermekeikkel. És nem csak a körzetéhez tartozókat - szívesen lát minden érdeklődőt, akik az első alkalomhoz képest hetekkel később is csatlakozhatnak: hatan-nyolcan férnek el kényelmesen a gyermekkönyvtári rész meleg, barátságoson hívogató különtermében a leterített szőnyegeken.

A babák az érkezéskor még aktívak, kíváncsian nézelődnek, aztán az ismert rituálé - anya vagy apa törökülésben leül eléjük a földre, hanyatt fekteti, pelenkára vagy meztelenre vetkőzteti, majd (masszázs)olajjal óvatosan bekeni őket - hatására elcsendesednek. Várakozva néznek a szülői kezek, szemek felé - tudják, a következő fél órában őket kényeztetik majd. És valóban: halk, relaxációs zene, épphogy beszűrődő napfény adják a keretet, a védőnő egy méretes játékbabán mutatja be szakszerűen a mozdulatokat, az anyák pedig - érezhetően gyermekeikre hangolódva - halkan, szeretettel beszélnek hozzájuk, miközben gyengéden masszírozzák őket.

A babamasszázsnak számtalan jótékony hatása van: a babák a simítások (talp a sarkaktól a lábujjak felé, mellkas, hát, arc, szemöldök), fogások (boka, comb), finom nyomások (tenyér, talp), csavargatások (kéz- és lábujjak), körkörös masszírozás (talpak, lábfej, has) és ujjal lépegetés (hasfal, hát) során ismerkednek saját testük különböző részeivel. Kiegyensúlyozottabbá válhat szervezetük működése (keringésük, légzésük, emésztésük, idegrendszerük), fejlődik a vázizomzatuk és az érzékszerveik. Csillapodhat, sőt meg is szűnhet a hasfájásuk. A masszázs átsegítheti őket a fogzási nehézségeken, stimulálja a bőrt és a nyirokkeringést, növelheti az ellenállóképességüket, általa feldolgozhatóbbá válnak a babák saját születési emlékei, és segíti az anyatejes táplálást is. A masszázs közben kialakult nyugodt, kiegyensúlyozott állapot az anyatej-termelődést is serkentheti, mert nemcsak a gyermek, hanem az anya is ellazul. És ha már ellazulás: a legtöbb poronty a foglalkozások után hazafelé már képtelen nyitva tartani a szemét, jót szunyókál a babakocsiban vagy a hordozóban.

Nem minden csöppség fogadja elsőre szívesen az érintésnek ezt a formáját. Ha először idegenkedne, állítólag érdemes kitartónak lennünk, és a fokozatosság elvét tartva, először csak néhány percig, aztán egyre hosszabban masszírozni. Ehhez el kell, hogy csípjük a gyermek napirendjében a nyugodt, éber félórákat.

- Előfordul, hogy egy-egy babának éppen nincs kedve a masszázshoz, ilyenkor nem szabad azt erőltetni, mert ezzel kedvét szeghetjük, és elképzelhető, hogy a következő kísérletünkre is hasonlóan reagál - figyelmeztet a védőnő.

- Minden alkalomra az alap-masszázsmozdulatokat ábrázoló, kinyomtatott oldalakkal érkezem, ezekből bárki vihet. A szülők így otthon is gyakorolhatják a babával való fizikai-érzelmi kommunikáció e formáját. Az édesanyáknak javaslom, hogy az apát is feltétlenül hívják otthon a „szeánszhoz", mert az apa-gyermek kapcsolatot is erősíti, mélyíti a babamasszázs - teszi hozzá, és megemlíti még, hogy a 30 perces masszázsok után - ha a kicsik még bírják - babaklubként folytatódnak az összejövetelek, ahol ő is szívesen válaszol az aktuális kérdésekre, és az anyukák is szót válthatnak egymással, fél szemüket szigorúan a csemetéiken tartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!