Baba

2008.04.08. 06:00

Babamozi avagy mi van odabent?

Körkép - Napjainkban gyakran használt képalkotó eljárás a szülészeti ellátásban is az ultrahangvizsgálat. Alkalmazása világszerte elfogadott. A modern gépek már képesek 3D illetve 4D vizsgálatokra is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Babamozinak is nevezik azokat az ultrahangvizsgálatokat, amelyek a hagyományos kétdimenziós képalkotást felváltva nemcsak metszeti képeket mutatnak, hanem síkok sorozatát feldolgozva alkotnak háromdimenziós térben (3D) elhelyezett képet. A négydimenziós (4D) ultrahang pedig azt jelenti, hogy mindezt mozgásban láthatjuk.

Mondhatni, divat lett manapság az anyaméhben fejlődő magzatról háromdimenziós ultrahang-felvételt készíteni. Szakemberek tapasztalatai szerint a leendő szülők leginkább a baba nemére és arcára kíváncsiak. A kutatások szerint nincsenek káros hatásai a fejlődő magzatra a többször ismételt ultrahangos szűréseknek. Normál és általános esetben a várandósság ideje alatt négy alkalommal ellenőrzi ultrahanggal a kellő képesítéssel rendelkező orvos, hogy a magzat a korának megfelelően fejlődik-e. 

Három és négydimenziós felvételek készítésére a legalkalmasabb időszak a várandósság 24. és 32. hete közé esik. A 4D ultrahang még újdonságszámba megy. Ekkor a  másodpercenként töbször frissített  mozgófilmen világosan látható a baba mozgása, az arckifejezése, s még a hangulata is nyomon követhető. 

A 4D vizsgálatok  ha rövid ideig is, de  betekintést engednek a magzati világba. A képernyő előtt ülő szülők minden bizonnyal megigézve figyelik, ahogy a kicsi szopja az ujját, vagy éppen szétnyitja az ajkait, netán ásít. Természetesen a babamozi elsődlegesen diagnosztikai célokat szolgál. Alkalmazásával korán felismerhető az ikerterhesség, a méhen kívüli terhesség, továbbá a magzat súlyos fejlődési rendellenességei, az esetleges komplikációkról is tudomás szerezhető ily módon, és nőgyógyászati problémákra is fény derülhet. 

A három- és négydimenziós felvétel  ha nem orvosilag indokolt esetben, hanem csupán emlékkép gyanánt készül  nem olcsó mulatság. A leendő szülők DVD-n megkaphatják, s otthon többször is megcsodálhatják az anya pocakjában növögető új családtagot. Bár az ultrahang esetleges magzatkárosító hatásáról nincsenek adatok, mindazonáltal ezt a vizsgálatot sem tanácsos túlságosan gyakran végezni csak azért, hogy a hozzátartozók kíváncsiságát kielégítsék. 

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!