Baba

2017.01.04. 15:35

Rugalmasítsuk a bőrünket! - Praktikák terhességi csíkok ellen

Körkép - A terhesség alatt a bőr középső rétege hosszabb időre kinyúlik, striák (nyúlási csíkok) keletkezhetnek, amik cseppet sem esztétikusak.

Tóth Kata

A striák, más néven terhességi csíkok a bőr feszülésének irányára merőleges lila vagy vörös színű nyúlási csíkok. Hirtelen növekedés, nagy fogyás vagy hízás következtében alakulnak ki. A bőr alatti kötőszövet reped meg, szakadozik szét ilyenkor, hisz nem tud lépést tartani a bőr felső rétegével. Csak az első időkben lilás színűek a csíkok, később kifakulnak, gyöngyházas fehérré alakulnak, és kevésbé észrevehetőek. A megnyúlás mértéke az öröklött hajlamtól is függ, a stria kialakulását százszázalékosan megelőzni nem lehet.

Kismamák szenvednek tőlük a leggyakrabban, de azoknál a testépítőknél is e-lőfordulnak, akik gyorsan növesztenek maguknak látványos, nagy izmokat. A has, a combok, a mell, a csípő, a fenék a legveszélyeztetettebb testtájak - csakúgy, mint a narancsbőr esetében -, mégsem szabad őket összetéveszteni. A narancsbőr ugyanis a bőr alatti kötőszövetben található zsírfelhalmozódás, ami miatt egyenetlen lesz a bőr felszíne. Esztétikai, egészségi okokból célszerű a csíkokat - a kötőszöveti szakadást - megelőzni. Sokat segít, ha a babavárás kezdetétől rugalmasítjuk a bőrünket, és rendszeresen használunk stria kialakulása elleni, kötőszövet-regeneráló krémeket, olajokat. Fontos szerepe van a táplálkozásnak is: a sok, napi két-három liter víz fogyasztásának, a vitaminokban gazdag ételek, a magvak, csírák, a szőlő, a hal és a fehérje fogyasztásának. A hideg-meleg váltott zuhanyozás is feszesíti a bőrt. A várandósság alatti rendszeres torna, tempós séta, úszás is jót tesz.

A terhességi csíkok kezelésére, halványítására is sokféle módszer áll rendelkezésre. Alkalmaznak modern bőrmegújító és villanófényes technológiát. A mezoterápiával rugalmasító anyagokat juttatnak a bőrbe, ami kipótolja a szövethiányt, és a nyomában a striák összehúzódnak. A kezelt területen megújul a bőr szerkezete. Az infraszauna használata, a lézeres hámlasztás, a bőrcsiszolás is elterjedtek, illetve a hypoxi kezelés is. Ez utóbbi egy sportolással egybekötött vákuumterápia. Egy kamrába zárt kerékpáron kell edzeni, ez fogyasztó, bőrfeszesítő és vérkeringés-fokozó hatású. Létezik olyan - nem éppen pénztárcakímélő - terápia is, amelynek során mikrotűkkel kis mennyiségű kollagént juttatnak a bőr alatti kötőszöveti területekre. Vannak az előzőeknél olcsóbb, természetes módszerek is, ezeknél többet kell várni az eredményre.

Úgy tartják, hogy a répában fellelhető béta-karotin is segíthet halványítani a striákat. A zöldalga tartalmú krémek, az argánolaj, a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat (például lenolaj, búzacsíra- vagy szezámolaj) és viaszokat tartalmazó testápolók meg tudják gátolni a vízvesztést.

Ha már csíkos a pocakunk, masszírozzunk be olívaolajat a csíkok halványítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!