Baba

2016.11.09. 14:05

D-vitamin-ajánlás a legkisebbeknek

VN-információ - A D-vitamin pótlására október végétől, november elejétől feltétlenül szükség van csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Tóth Kata

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem hormonszerű - egy a napfény UV-B sugárzásának hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő - előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy létfontosságú hormon.

Ősz van még, de egy hónap múlva beköszönt a leghidegebb évszak. Bizonyított tény, hogy tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A becslések alapján országosan legalább 100 ezer gyermeknek van extrém mértékű D-vitamin-hiánya. D-vitamin-hiány persze az év bármely időszakában elfordulhat. A nyáron feltöltött vitaminkészletek nagyjából hat hét alatt kiürülnek, így pótlásra október végétől már mindenképpen szükség van. A sejtfejlődésben játszott szerepe miatt a megfelelő D-vitamin-szint fenntartása különösen fontos a kisgyermekeknél, akik az elkerülhetetlenül használt erős naptejek miatt nyáron sem jutnak természetes úton elegendő D-vitaminhoz, télen pedig jellemzően a szükségesnél jóval kevesebb D-vitaminban dús táplálékot fogyasztanak. Az anyatej szintén kevés D-vitamint tartalmaz, így annak pótlása anyatejes táplálás mellett is szükséges. A csecsemőtápszerek D-vitaminnal dúsítottak, az elfogyasztott mennyiségtől függően biztosíthatják a megfelelő D-vitamin-bevitelt, amit a pótlásnál figyelembe kell venni. A gyógyszerek, vagy tápszerek D-vitamin-tartalmát leggyakrabban Nemzetközi egységben (NE), ritkábban mikrogrammban szokás feltüntetni. (10 mikrogramm = 400 NE D-vitamin

A Vigantol-cseppet közvetlenül a gyermek szájába, nyelvére cseppentve, vagy esetleg egy kanál anyatej/étel tetejére cseppentve kell beadni. Az üres kanálba, cumis-üvegbe, cumira, vagy a szoptatás előtti mellre cseppentés nem jó megoldás, így a D-vitamin töredéke jut csak be a szervezetbe.

A D-vitamin-túladagolás nagyon ritka: szervezetünkben többszörös védelmi mechanizmus működik a túl nagy mennyiségben bevitt D-vitamin hatásának kivédésére.

Nem lehet pénzkérdés a D-vitamin-pótlás! Mind a D-vitamin-csepp, mind a tabletta esetén a heti terápiás költség csak körülbelül 20-25 forint.

 

Életkor

Javasolt NE D-vitamin/nap

Javasolt készítmény és adagolása

0-1 év

400-1000

napi 1 csepp (500 NE) Vigantol

1-3 év

500-1000

napi 2 csepp (1000NE) Vigantol

várandósok, szoptató
édesanyák

1500-2000

minden 2. nap 1 kapszula VITAMIN D3 3000 NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!