Baba

2017.01.04. 15:35

Füllyukasztás csecsemőkorban

Szombathely - Kiváló karácsonyi, szülinapi ajándéknak, keresztelőre, vagy az első babalátogatáskor, feltéve, hogy kislány született az ismeretségi körünkben.

Tóth Kata

Mielőtt azonban - az új trendnek megfelelően - nikkelmentes orvosi fém fülbevalóval lepnénk meg egy kisbabát, érdemes diszkréten megtudni a szülőktől, hogy vevők-e az ötletre, hogy csecsemőjük fülcimpáját kilyukasszák. Az első felmerülő kérdés: vajon fáj a füllyukasztás a babának, kell-e féltenünk a beavatkozástól? A füllyukasztással foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy nem. Egy pillanatnyi kellemetlenséget átélnek a kicsik, de sokan még csak nem is sírnak. A csecsemőkor szerintük a legalkalmasabb időpont: a babák szinte fel sem fogják, mi történik velük, nem ellenkeznek, nem tartanak az idegen személy jelenlététől, és hamar felejtenek. Nem úgy, mint azok a kislányok, akik már saját maguk szeretnének fülékszert, de szorongással, az újtól és a fájdalomtól való félelemmel érkeznek a szalonba, és rendszerint nem képesek felmérni, hogy a fájdalom milyen mértékű lesz.

Manapság rendkívül korszerű fülbelövéshez használt eszközök és minőségi fülbevalók állnak rendelkezésre. A fülbelövés technikája is változott: szinte hangtalanul, minimális fájdalommal, higiénikusan végezhető az ékszerbehelyezés. Nikkelmentes orvosi fémből, titániumból, illetve 14 és 18 karátos aranyból is készülnek fülbevalók. (Több mint tíz éve tilos a gyártóknak nikkelt használniuk.) Hátulról pillangó formájú csat kell, hogy lezárja a fülbevalót, így a hegyes rész nem szúrhatja a baba bőrét. Már csak azért sem, mert a behelyezéskor keletkezett lyuk iránya a fülcimpa alsó részén az arccal párhuzamosan fut, és a fülbevaló szára is párhuzamos az arccal. A csecsemőknél, mivel sokat mozgatják a fejüket, hosszabb időt vehet igénybe a fülcimpán a leendő lyukat jelző apró pont kijelölése.

A behelyezés után egy hónapig folyamatosan viselni kell az ékszert, míg a végleges füllyuk ki nem alakul. A belőhető fülbevaló nem okoz allergiát, a fülbelövés után a fülcimpa nem gyullad be.

Ha a baba beteg, lázas, vagy aznap kapott oltást, halasszuk máskorra az ékszer belövését - javasolják a hozzáértők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!