Baba

2017.02.14. 20:30

Itt a megoldás, ha éjjel kitakarózik a gyerek

Nagy kérdés a szülőknek, miben altassák a gyereket. Van olyan másfél éves, aki még a takarót sem tűri meg magán éjjel, és olyan négyéves is, akinek természetes a hálózsák.

Tóth Kata

A gyerekszoba ideális hőmérséklete éjszaka 20-22 Celsius- fok - se túl melegben, se hidegben nem jó altatni a kicsiket. Télen - fűtési rendszertől függően - könnyebben lehűl a hálószoba levegője. Ilyenkor fejtörést okoz a szülőknek, ha egy baba sokat izeg-mozog, forgolódik éjjel, és lerúgja magáról a takarót. Míg mi, felnőttek azonnal felébredünk, ha fázunk, a gyerekeknél abból következtethetünk a meghűlésre, ha tüsszögnek, köhögnek reggelre. Van, aki vállalja, hogy éjszakánként többször átmegy és betakargatja a porontyokat - így viszont lőttek a nyugodt éjjeleknek. Márpedig a cél az lenne, hogy szülők, gyerekek eleget pihenjenek egy fárasztó nap után.

Egy hálózsák, ami nem akadályozza őket a mozgásban

Fotó: pinterest.com

Minden gyerek más, az életkoruk és az igényeik is eltérőek, ahogy az is, hogy bírják-e a hálózsákot, esetleg mozdulatlanul végigalusszák az éjszakát pizsamában, egy könnyű pléd alatt. Csecsemőkortól, a még keveset mozgó babáknak éjszakára pólyát ajánlanak vagy hálózsákot. Ha ujjas, akkor alá csak egy rövid ujjú bodyt; ha ujjatlan, akkor hosszú ujjút. Ugyancsak jó választás a termo anyagú kezeslábas, hosszú ujjú pizsama, ami alá elég egy rövid ujjú body. Azok a gyerekek, akik hozzászoktak a hálózsákviseléshez, három-négy-öt éves korukig nem tiltakoznak ellene. A dolgunk ilyenkor annyi, hogy beszerezzük - megvegyük vagy megvarrassuk - a megfelelő méretet, lehetőleg ujjatlan szabásút. Ám sokszor az éjjel a mosdóba, vagy anya-apa szobájába vándorló kisdedek kikérik maguknak, hogy zárt aljú hálózsákba kényszerítsük őket. Megoldás lehet az a hálózsák, amiből alul ki tudják dugni a lábukat. Ilyenkor húzzunk zoknit a lábukra. Jó lehet a vastagabb, kétrészes pizsama is, alatta trikóval. Öt-hat éves gyerekeknél télen a meleg pizsama, gyermekágynemű kombináció a megszokott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!