Baba

2008.04.01. 06:00

Ideális közeg csecsemők számára

Szombathely - Korai koordinációs és ügyességi kihívás a csecsemők számára az úszás. A víz olyan felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbekké válnak. A baba és szülő közötti kötelék is erősödik.

Simon Erzsébet

- Hét és fél hónapos a kislányom, Luca Sára, és amikor megpillantja az úszómedencét, már akkor örül, nagyokat kacag; hihetetlen energia árad ilyenkor belőle - lelkendezik Kósi Anita, amikor arra kérjük, ossza meg velünk a csecsemőúszásról szerzett tapasztalatait.  A csemetém rajong a vízért, s amikor belecsobbanunk, kiteljesedik az öröme. Engem is teljesen megbabonáz! 

Az édesanya aztán arról mesél, hogy a babaúszásról  először az interneten olvasott, később ilyen témájú könyveket is forgatott. Érdekesnek találta az írásokat, tetszett neki, amit a babavíz, a baba mamavíz kapcsolatáról megtudott. Szívesen megismerkedett volna élőben is mindazzal, amiről a lapokban szó volt. Kutakodni kezdett a lakóhelyi lehetőségek után. A védőnője, Kenesey Edit segítségével talált rá a szombathelyi Oladi Művelődési Központ ajánlatára. Itt foglalkoznak csecsemőúszással;  Anita és Luca Sára azóta mindig izgatottan várja  a napokat, amikor   együtt lubickolhatnak. 

A szakirodalom szerint a rendszeres babaúszás pozitív hatással van a gyermek testi és szellemi fejlődésére; a hatások megmutatkoznak a keringésben, a tüdőteljesítményben, fokozódik az izmok ereje. A csecsemő számára a vízben való mozgás korai koordinációs és ügyességi kihívás. A gyermek egyensúlyérzéke  könnyedén fejlődhet a csaknem súlytalan állapotban. Mivel néhány hónapos korban a baba a szárazföldön még nem képes a gravitáció ellenében határozottan mozogni, a víz ideális közeg a számára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeres babaúszás egy sor kedvező hatást előhív: a testi megterhelés után a kicsik mélyebben és nyugodtabban alszanak, jobban fejlődik a központi idegrendszer, fokozódik a fertőzésekkel szembeni ellenállás, s az egyre gyakoribb tartáshibák is megelőzhetők. 

S hogy mikor érdemes belevágni a  babaúszásba? 

Akkor, amikor már a csecscemő köldöke begyógyult, és nem áll fenn a köldökgyulladás veszélye. De egyedül soha ne kezdjen el úszni a szülő a kisgyerekkel. Nem hiányozhat a medencéből a felkészült oktató, a partról a védőnői felügyelet. A legcélszerűbbnek az látszik, hogy még a baba születése előtt látogassanak el a szülők a  foglalkozásokra, hogy megismerkedjenek a körülményekkel. 

Kósi Anitáék a tanácsok alapján otthon kezdték a felkészülést a vízi életrea kádban, amikor Luca Sára betöltötte a négy hónapos kort. A fürdővizet fokozatosan hűtötték 30 fokra, a babát felkészítették a merülésre. Anita azt mondja, az arcocskáját vízzel locsolták, közben egy szót  merülés   ismételgettek. A kislány ezt a víz alá merüléssel azonosítja. A tavaly augusztus 5-én született Luca Sára öt hónapos volt, amikor az úszáshoz szükséges orvosi igazolás birtokában végre belevetették magukat a mélyvízbe. 

- Az első alkalommal amolyan megfigyelőként viselkedett a kislányom - emlékezik vissza az édesanya.  Akkor sem sírt, ha víz alá került a fejecskéje, inkább csak úgy tudomást vett a történésekről. Jómagam is a második, harmadik alkalommal kezdtem valójában megérteni, amikről korábban olvastam. Ahogy a vízben mozog a lányom, az számomra is rendkívüli élmény. Tudja, hogy ott vagyok mellette, bízik bennem. Hihetetlen a harmónia közöttünk!
A csecsemőkorban szerzett első tapasztalatok az egész életre hatással lesznek, állítják a szakemberek.   A kisbabák számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erősebbekké válhatnak. Az együttes vízélményben pedig a szeretet és   a bizalom  köteléke  a baba és a szülő között megszilárdul.


 

László Luca Sára és az édesanyja, Kósi Anita alig várják a napokat, amikor együtt úszhatnak a vízben. Fotó: László Zoltán

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!