Baba

2015.06.21. 10:50

Illendő-e nyilvánosan szoptatni?

Megyei körkép - Abban mindenki egyetért, hogy a világ legtermészetesebb dolga a gyermek megetetése. A nyilvános szoptatással kapcsolatban azonban már nem olyan nagy az egyetértés.

Lisztmayer Zsófia

Bizonyára sokan hallottak arról, hogy május végén egy gyermekét szoptatni akaró anyukát kiküldött a biztonsági őr egy budapesti gyorsétteremből azzal az indokkal, miszerint a szoptatás nem elfogadott tevékenység . Az eset után másnap körülbelül száz anyuka tért vissza az étterembe, hogy tiltakozzanak a bánásmód miatt, és megmutassák: joguk van a szoptatáshoz. Ezt követően ismét napi rendre került a téma, miszerint lehet-e, és egyáltalán illik-e nyilvánosan szoptatni a kicsiket. A Budapesten történtek miatt az anyukák tábora is kettévált. Sokak szerint teljesen természetes dolog a szoptatás, ezen pedig egyáltalán nem kellene megrökönyödni. Az anyukák másik része azonban azt vallja: a szoptatás annyira intim tevékenység, hogy nem kellene mások előtt csinálni, hiszen talán nem kíváncsiak rá mások. Néhányan kifejezetten felháborítónak, és magamutogatásnak tartják, ha társaik az utcán, a villamoson vagy éppen az étteremben etetik meg a gyermeküket. Utánajártunk, hogy Szombathelyen mit gondolnak a történtekről és a nyilvános szoptatásról.

Anitának és párjának három éve született meg első gyermeke, Lara. A szombathelyi anyuka mindig is a világ legtermészetesebb dolgának tartotta a szoptatást, és nem érti, hogy lehet megbotránkozni azon, ha egy anya nyilvánosan eteti a gyermekét.

- Jogosnak tartom azok felháborodását, akik kiálltak a gyorsétteremből kiküldött anyuka mellett. Egy férfi sosem fogja átérezni a szoptatás jelentőségét, ezért nem is értik meg néhányan, hogy ez mennyire természetes. Nekem nem kellett nyilvános helyen szoptatnom, mivel mindig meg tudtam oldani az etetést más módon. De ha szükség lett volna rá, akkor megtettem volna, és esetleg valamilyen kendőt vagy törülközőt odatettem volna, hogy senkit se zavarjon a látvány. A napokban voltunk strandon, ahol egy anyuka a parton szoptatta a gyermekét, és nem volt ezzel semmi probléma - mondta el Anita.

Anita szerint természetes dolog a szoptatás, és ha úgy hozta volna az élet, nyilvánosan is etette volna tündéri kislányát, Larát Fotó: Lisztmayer Zsófia

Manapság már több intézményben, üzletben és étteremben gondoskodnak a megfelelő környezetről, ahol az anyukák tisztába tehetik vagy éppen megetethetik gyermeküket. Egyre több helyen találkozni bababarát szobával is, de sok helyen nincs lehetőség hasonló helyiség kialakítására. Éppen ezért nem is kicsi az esélye annak, hogy a kisbaba éppen akkor lesz éhes, amikor nem adottak az otthoni feltételek.

Pék Szilvia szerint elfogadott tény a szoptatás, hiszen ha a gyerkőc éhes, akkor az édesanya természetesen megeteti. Szilvia hangsúlyozta, ennek is megvannak a megfelelő körülményei és szabályai. Ha például egy étterem vagy üzlet meg tudja teremteni a nyugodt közeget a szoptatáshoz, akkor minden elismerésem az övék. A gyorsétteremben történt esetben a biztonsági személyzet egy kicsit modortalan volt az édesanyával szemben, pedig nem tett semmi elítélendőt. Ettől függetlenül a szoptatás nyújtotta kapcsolatot jobban szeretem magam és a gyermekem közt megélni - tette hozzá Szilvia.

Minden bizonnyal nem csak a nőket, hanem a férfiakat is megosztja a kérdés, az 56 éves Kiss Ferencet viszont sosem zavarta, ha egy anyuka nyilvánosan szoptatta gyermekét, és most sincs ez másképp. Ha a kisbaba éhes, akkor meg kell etetni. A kicsiknek nem mondhatja az anyukájuk, hogy várj, amíg hazaérünk, hiszen nem értené meg. Ha pedig az éhség akkor tör rá, amikor éppen nem az otthonukban vannak, miért ne etethetné meg a gyermekét? Ha valakit zavar, akkor ne nézzen oda. De tapasztalatom szerint az anyukák is figyelnek arra, hogy ha nyilvánosan szoptatnak, akkor eltakarják azt, ami nem másra tartozik tette hozzá Ferenc.

Mielőtt Kinga egy évvel ezelőtt anya lett, nem értette azokat a nőket, akik nyilvános helyen szoptatták gyermeküket, ez azonban megváltozott, amikor Leila a világra jött.

- A mai napig szoptatom Leilát, és nincs kocsim, ahova elvonulhatnánk, amikor éhes lesz. Ha arra kerülne a sor, akkor viszont letakarnám egy kendővel vagy sállal. Sajnálom, hogy a társadalom egy része nem fogadja el a nyilvános szoptatást. Szegény kisbabának ez az egyedüli táp-anyagforrása. Persze meg lehet oldani, hogy lefejjük az anyatejet, és cumisüvegből adjuk neki. Ilyen hőségben viszont nem sokáig lehet a táskában tárolni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!