Baba

2017.07.05. 16:06

Míg anya tornázik, a baba pihen - A szülés utáni regenerálódást célozza a Kanga-tréning

A Kanga-tréning segít megerősíteni a várandósság és a szülés alatt meggyengült izmokat és formálja az egész testet.

Tóth Kata

Fitt anyuka, boldog baba! - a Kanga-tréning baba-mama tornát népszerűsítik így, ami egyedülálló edzésforma az édesanyának és szórakozás a babának. Ha valaki szívesen kipróbálna egy órát, egy kifogással biztosan nem élhet: azzal, hogy nincs kire bíznia a kicsit. A babák ugyanis aktív résztvevői a foglalkozásoknak: hordozóban, az édesanyjukra kötve alszanak vagy nézelődnek. Velladics Judit okleveles Kanga-trénerrel beszélgettünk.

- A másfél órás foglalkozásokon az anyukák olyan regeneráló mozgást végeznek, amely nem terheli a gátat és kíméli a szülés alatt meggyengült izomzatot. Minden óra egy játékos babás-mamás bemelegítővel kezdődik, ahol hintáztatjuk, puszilgatjuk a kicsiket. Utána következik a talajtorna, ahol a has-, hát- és gátizom kapja a főszerepet. A gyerekek addig játszanak egymással vagy a játékokkal, amelyek szintén mindig biztosított kellékei az órának. A talajgyakorlatok után a csöppségek felkerülnek a hordozóba, élvezve az édesanyjuk közelségét. Általában hátul hordozunk, de 6-7 kilogrammig előre is köthetjük őket. Ilyenkor a babák többnyire megnyugszanak és elalszanak. Koreografált táncos elemek váltakoznak a popsit, a combot és kart erősítő gyakorlatokkal. Az óra végét pedig mindig nyújtás és gátizomtorna zárja.

A torna kezdete az anya egészségi állapotától függ: amennyiben az orvos mindent rendben talált a hathetes kontrollon, nincs akadálya a mozgásnak. Sőt, érdemes mielőbb kezdeni azt, mert a babák így könnyebben hozzászoknak a hordozáshoz. Van olyan anyuka, akinek a kétéves kicsinye még szívesen csücsül a hordozóban, és olyan is, aki már nem tudja magára kötni a kisgyerekét, ettől függetlenül szívesen együtt van a megszokott csoporttagokkal. A Kanga-tréning óráknak ugyanis kimondottan közösségépítő erejük is van. Azoknak pedig, akik a babájukat már nehéznek érzik, jó hír, hogy létezik babakocsis kanga is. Kedvező időjárás esetén a szabadban, friss levegőn lehet bármelyikünké az élmény.

Judit, aki maga is sokszor a kétéves kislányával együtt tornázik, mindenkit a mozgás kipróbálásra biztat. Őt a pocakos időszak tanította meg arra, hogy a testtudatos mozgás, az egészségmegőrzés és a megelőzés mennyire fontosak egy nő életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!