Baba

2015.05.10. 15:48

Rémálomból családi kikapcsolódás: Tuti tippeket adunk, amelyekkel könnyedén átvészelhető a gyerekkel történő utazás

Balogunyom, Szombathely - Egy hosszabb utazás soha nem könnyű, különösen kisgyerekkel nem, akinek a figyelmét és az energiáit le kell kötnie a szülőnek, különben könnyen rémálom válhat a családi kiruccanásból.

Lisztmayer Zsófia

Arról vitatkozhatnánk, hogy kisbabával vagy egy izgága gyerkőccel kalandosabb az utazás, de néhány alapszabály betartásával kellemes családi túrává alakíthatjuk az utat. A balogunyomi Szabó Dorinával, és a három hónapos Fehér Lénával Szombathely főterén találkoztam. Kíváncsi voltam, hogy mik is azok a tárgyak, amik semmiképpen sem maradhatnak el, ha az újdonsült szülők hosszú útra vállalkoznak vagy csak a játszótérre viszik sétálni gyermeküket. Mint kiderült, az alapfelszerelésen kívül van néhány hasznos kiegészítő is, amellyel kényelmesebbé tehetjük a családi utazást. Dorina szerint ugyanis még azt sem egyszerű kivitelezni, ha sétálni indulnak Lénával.

– A kislány nem szeret babakocsizni, úgyhogy vettünk kengurut neki. Abban kifelé tud nézegetni, arra amerre mi is megyünk, így a hordozókendő helyett mi ezt használjuk. Azért viszem persze a babakocsit is magunkkal, hogy ha elalszik, akkor bele tudjam fektetni Lénát. Ez a művelet azonban nem túl egyszerű, ha egyedül megyek, mivel sajnos nem sokan szoktak segíteni. Már annak is örülök, ha esetleg egy idegen kinyitja előttem az ajtót valahol.

Szabó Dorinának szerencséje van, hiszen háromhónapos kislányával, Lénával nem olyan problémás és fárasztó a családi utazás. Fotó: Lisztmayer Zsófia

A jól sikerült családi utazások egyik titka tehát a gondos tervezés: mindig gondoljuk át, hogy hova megyünk, és mire lehet szükségünk útközben. Dorina elmesélte, hogy már többször is megjárták Lénával Budapestet, így a hosszabb utak tekintetében is van már egy kis tapasztalata. A szülőknek szerencséjük van, mert Léna jól viseli az autóutat: amint bekerül a hordozóba, szinte már alszik is.

Dorina szerint sosem hiányozhat az autóból utazás esetén az elegendő mennyiségű pelenka, a popsi törlő, a váltóruha – mert balesetek ugye mindig történhetnek –, a takaró, hogy az időjárás változásaira is felkészüljenek, és persze a babahordozó. A pelenkázáshoz Dorina mindig visz speciális alátétet, ami nem ázik át, mert nem lehet tudni, hogy hol lesz lehetőség a pelenkázásra.

Rendkívül hasznos társ lehet az úti bili: a nylon betéteket ugyanis egyszerűen lehet csomagosítani és kidobni. A nedves törlőkendővel sem lőhetünk mellé, mindig jól jön, ha van nálunk bőségesen, és a legalapvetőbb gyógyszerekből is érdemes magunkkal vinni.

Ha hosszabb útra indulunk, mindig pakoljunk elég ételt és italt, így akár ki is tolhatjuk kicsit az étkezés idejét. Ha kisbabával utazunk, még indulás előtt nézzük meg, hogy utunk során hol lesz lehetőség megállni. Sok felesleges feszültségtől szabadíthatjuk meg magunkat, ha az utazást a gyerek napirendjéhez igazítjuk: vagyis ha a szokásos étkezési időpontokat betartjuk, és ehhez igazítjuk a megállásokat.

Az pedig egyértelmű, hogy játékok mindenképpen kellenek – lehetőleg minél több. Sikert érhetünk el egy kedvenc, ismerős játékkal vagy akár egy újabbal is. Ezen kívül beválhat a hangos könyv, valamint a számtalan játék is, amiket jól lehet az autóban is játszani, például idősebbeknél az ország-város vagy a barkóba, a fekete-fehér-igen-nem.

Menyes Tímea szombathelyi anyuka szerint az egyik legfontosabb, hogy elég folyadék legyen az autóban, ha hosszabb útra visszük kisgyermekünket.

– Ezen kívül legyen olyan dolog, amivel leköti magát a gyerek. Mi mindig viszünk a négyéves kisfiúnknak, Daninak mesekönyvet, és olyan játékot, amivel autóban vagy vonaton is tud játszani, de ő akár a tájat is elnézegeti, ilyenkor pedig beszélgetünk is róla. Kisebb korában énekeltem neki, illetve általában van nálunk mesés lemez.

Kisbabaként kicsit nehezebb volt, – folytatta Tímea – mert nem mindig tudtuk, hogy miért sír éppen. – Sokan azt mondják, hogy nagyobb gyerekkel nehezebb az utazás, de nálunk fordítva van. Ha valóban hosszú útra megyünk, akkor érdemes többször is megállni. Általában, ha látunk játszóteret útközben, akkor néha megállunk, hogy futhasson és játszhasson egy kicsit. Fontos az időzítés is: nem érdemes olyankor útnak indulni, amikor a legaktívabb a gyerek. Ezt nem mindig lehet megvalósítani, de mi igyekszünk   olyankor utazni, amikor  alvásidő jönne. Így nyugodtabban  és gyorsabban   telnek  el az utazás órái.

Tímeától megtudtam: a mese és a beszéd sokat számít nehezebb szituációkban, és ha kiskorában megszokja a gyerek az utazást, nem lesz gond később a hosszabb túrákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!