Baba

2008.04.01. 06:00

Szülés után is segít a védőnő

Körkép - Számos kérdésre vár választ a kismama akkor is, ha már világra hozta újszülöttjét. A teendői is megsűsűrödnek az új családtag érkeztével. A védőnők ekkor is mellette állnak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Amikor véget ér a kilenc hónap várakozás, új taggal bővül a család. Az újszülött érkezésével megannyi feladat vár az anyukára. Míg a várandósság ideje csupa boldog várakozás, és nagyon könnyűnek is tetszik  persze azok számára, akik problémák nélkül viselik a terhességüket , a gyermek születése utáni idő mozgalmas, izgalmakkal, bizonytalansággal, félelmekkel teli. Az anyában felmerülő kérdések válaszra várnak - mondja Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő. 

A kismama a várandósság alatt már megismerkedett a védőnővel, tehát vélhetően nem lesz semmi akadálya, hogy a gyermeke gondozásával kapcsolatos kérdésekre megkapja a válaszokat. Az első gyermeküket váró édesanyák a tapasztalatok szerint rengeteg elméleti ismeretet szereznek az internetről és szakkönyvekből; leírva persze minden könnyűnek tűnik, ám a valóság mégis más. 

- Normál szülés esetén az anyák és az újszülöttjeik 72 óra, császármetszés esetén pedig 5-6 nap eltelte után kerülnek haza. Ezt követően a védőnőnek 72 órán belül kell találkoznia az édesanyával és a kisbabával - magyarázza M. Tátrai Beatrix. - Ilyenkor nyílik lehetőség arra, hogy az édesanyák a kérdéseikre választ kapjanak. 

A segítő szakember tanácsokat ad az újdonsült édesanyának a baba körüli teendőkről: megmutatja a csecsemő köldökének kezelését, a bőrápolást, a fürdetést, és a csecsemő táplálását. A kicsi számára a legjobb táplálék az anyatej. A védőnők arra törekszenek, hogy az édesanyákkal megértessék, elfogadtassák az anyatejes táplálás fontosságát. Az a jó, ha a kismama minél hosszabb ideig tudja szoptatni a gyermekét, hiszen a szoptatás nemcsak fizikai gyarapodást eredményez, hanem a csecsemő kiegyensúlyozott pszichés fejlődését is elősegíti. 

A védőnők az első életév végéig rendszeresen látogatják a csecsemőket. A találkozásokkor megbeszélik az adott korhoz kapcsolódó témákat: a táplálás ugye időről időre változik, aztán szót kell ejteni a mozgásfejlődésről, a fogzásról, a bőrápolás és az általános nevelésről is. A védőnők fontos feladata az is, hogy erősítsék az anyák önbizalmát. M. Tátrai Beatrix azt mondja, az édesanyák gyakran keresik őt is esténként, hétvégén telefonon a problémáikkal; a legtöbbször nem is kell mást tennie, mint csupán néhány kedves szóval megnyugtatni az aggódó szülőt.

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!