Baba

2015.03.22. 19:45

Tuti tippek újdonsült anyukáknak a babák évszaknak megfelelő öltöztetéséhez

Itt a tavasz, ilyenkor mindenki belenéz a szekrénybe, és szemezni kezd a tavaszi ruhadarabokkal. Bár manapság a divat is fontos, babák esetén inkább a praktikumra érdemes odafigyelni.

Unger Tamás

A legtöbb divatcég már a kisgyermekek divatos öltözködésére is nagy hangsúlyt fektet, a gyakorlatban azonban a gyermekruhánál csak másodlagos cél a stílus és a divat. A legfontosabb, hogy jó anyagú, praktikus, mindenféle mozgásformához kényelmes, és könnyen mosható legyen a kiválasztott ruha. A kisbabák hőmérséklet függvényében való öltöztetése sok esetben gondot okozhat az újdonsült anyukáknak, de nem kell aggódni, van néhány alapszabály, ami segít a helyes döntésben.

 

AZ IDŐJÁRÁSÉ AZ UTOLSÓ SZÓ

Először is egyértelmű, hogy az időjárásnak megfelelően kell kiválasztani a baba ruháját. Ha nedvesebb az időjárás, akkor tavasszal is úgy kell öltöztetni a gyereket, mint a nyári hónapokban. A levegő magas páratartalma kellemetlen érzést vált ki, tehát minél vékonyabban öltözteted a gyereket, annál jobban fogja érezni magát.

Az a ruházat, amitől emelkedik a test hőmérséklete, az biztosan sok lesz a kicsinek. Azonban a kisbabák könnyebben kihűlnek, mint a felnőttek, és nem is mozognak annyit, ezért jobban fel kell öltöztetni őket. Érdemes mindig egy réteggel többet rájuk adni, mint ami rajtunk van. A felöltöztetés után körülbelül tíz perccel, ujjunkkal nyakuk alá vagy a hátukhoz benyúlva meg tudjuk állapítani, hogy nincs-e melegük. Az viszont félreértés, hogy ha a kicsi keze vagy orra hideg, akkor biztosan fázik, hiszen ezeket a testrészeket éri a hideg, könnyebben kihűlnek: az legyen a mérvadó, hogy a hátához benyúlva, milyen hőmérsékletet érzünk.

Száraz időben, tíz fok alatt szükséges csak sapkát adni a nagyobbakra (a haj mennyiségétől is függ), e fölött csak szeles időben, esőben, illetve ha a kicsi fülei hajlamosak a betegségekre. A legkisebbek esetén húsz fokig nyugodtan lehet sapkát használni.

A lakásban, otthoni környezetben sem szabad túlöltöztetni a babát, elég két réteg egy body és egy évszaknak megfelelő rugdalózó az újszülöttekre is. Ha kúszik, mászik és hideg kő vagy parketta van a lakásban, akkor lehet még egy réteget ráadni felülre, és a nadrág alá kaphat harisnyát is. A lakást azonban nem kell melegre fűteni, mert az kedvez a kórokozók terjedésének, és a baba is rosszabbul alszik tőle.

Héra Róbert egy szombathelyi bababolt üzletvezetője egy hosszú ujjú body-t mutat. A feliratos babaruhák nagyon népszerűek, bárki megtalálhatja kedvencét. Fotó: Unger Tamás

A PRAKTIKUM LEGYŐZI A DIVATOT!

Az újszülöttre és általában a kisgyermekre mindig könnyen fel-, és lehúzható ruhadarabokat adjunk, mint például a végig patentos rugdalózó.

Az újszülött bodyja lehet ujjatlan, rövid és hosszú ujjú, ráadásul ez a ruhadarab a pelenkát is jól megtartja. Kisbabák esetében rendkívül fontos, hogy csak megfelelő méretű ruhát adjunk rájuk. Nem baj, ha egy kicsit nagy rá, viszont a túl nagy már kényelmetlen, kicsi pedig semmiképp ne legyen. Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy csak a vállrészen patentos felsőket vegyünk, mert ha nehezen megy át a feje a babának, akkor borzasztóan fog tiltakozni levételnél. Az alsóruházat anyaga lehetőleg mindig legyen pamut. Rugdalózóknál, zárt végű nadrágoknál szintén figyeljünk a méretre, kicsi semmiképpen ne legyen, mert az zavarja a babát a szabad mozgásban. A kis nadrágnál pedig az is fontos, hogy ne legyen szoros a deréknál a gumi. A sapkára is figyeljünk, hogy ne legyen szoros vagy szúrós anyagból.

 

A BABA RUHÁINAK TISZTÁN TARTÁSA

Az első négy-öt hónapban, minden olyan babaruhát, amely a kicsi bőrével közvetlenül érintkezik, vasalni kell. A vasalás fertőtleníti, és puhábbá is teszi a ruhát. A babaruhát külön kell mosni a felnőtt ruházattól, körülbelül egyéves kortól azonban már moshatjuk együtt is őket. Az újszülött ruháit továbbá érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett mosószerrel mosni.

Ha ezekre az alapelvekre már ösztönösen odafigyelünk, onnan kezdve már bátran választhatunk egyedibb és divatosabb darabokat is, amelyekből bőven van már választék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!