Bajánsenye

2016.06.25. 09:55

Falusi gasztronómia Bajánsenyén - A helytörténet egyedi kincseit állították ki

Bajánsenye - A turizmusban és az életünkben is „helyre kell rakni” a gasztronómiát, erről is beszélt V. Németh Zsolt államtitkár a bajánsenyei Művelődési Házban, a falusi háztartás gasztronómiai eseményei és eszközei című tárlat megnyitóján.

Bakos Ágnes

A tikkasztó forróságban hűsítő gyümölcsök és fűszerek illatát idézi a kiállítás, amelynek megnyitóján Percsák Sándor hegedűmuzsikája igazi mediterrán hangulatot hozott olasz szerenáddal. Már-már egzotikus a tárlat, hiszen régi népi tudást idéz: olyat, amit kevéssé ismerünk ma már. Mint a lekvárkészítés praktikái, vagy a savanyítás titka.

– Mi az Őrség? – kérdezte V. Németh Zsolt a kiállításnyitón. – A népi építészet, az Árpád-kori templomok, a mozaikos táj, a növény- és állatvilág, a kézművesség jut eszünkbe, és ebbe a sorba illik a gasztronómia – válaszolta az államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy a gasztronómiát „helyre kell rakni”, az életünkben és a turizmusban is.

– Akik használták ezeket az eszközöket, azok változatos ételeket tettek az asztalra – mutatta a kiállított konyhai tárgyakat. Az asztal és a tűzhely szerepét hangsúlyozta: egy-egy család és közösség életében az volt, s talán az ma is a központ. Közben fel kell fedezni és meg kell őrizni az egykori tudást, ismereteket.

– Ahogy néhány évtizede a népdalkinccsel történt, az utolsó órában vagyunk a falusi gyümölcsészetben, a tejtermékek megőrzésében – sorolta a képviselő. Jó irány, hogy manapság az emberek már idegenkednek a tömegtermékektől, az egyedi, helyi termékek tere és ideje jön el.

A különleges gasztronómiai kiállítás fontos része a terítékek, a terítés bemutatása: falusi asztalok szokásai, szabályai tárulnak az érdeklődők elé.

A kiállítás ötletgazdája Györke Gyuláné, és nagyon sokan adtak tárgyakat, eszközöket, hogy ilyen komplex legyen a bemutató.

Az Őrségi Vásár ideje alatt, vasárnap 17 óráig látható a gasztronómiai eszközkiállítás a bajánsenyei Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!