Belföld

2016.11.13. 08:42

30 ezer kilométerrel jön közelebb a Hold hétfőn!

Hétfőn csaknem 30 ezer kilométerrel lesz közelebb a Földhöz a Hold. Jó idő esetén távcsövön át vizsgálhatja meg leghűségesebb égi kísérőnket, sőt a Marsot és a Vénuszt is megnézheti!

Budai Dávid

Hetek óta járja a „szuperhold” híre a médiát: a november 14-én hétfőn bekövetkező telihold a szokásosnál nagyobb és fényesebb lesz. A hírnek van valós alapja, de azért óvatosan kell fogadnunk. A Hold a legtöbb híresztelés ellenére látványosan nem lesz sokkal nagyobb és fényesebb – meséli Mitre Zoltán, a Gothard Csillagászati Egyesület titkára. Mivel égi kísérőnk ellipszis alakú pályán kering, távolsága nem állandó, minden hónapban van egy olyan pont, amikor a Fölhöz a legközelebb van. A fizika törvényei miatt e pont távolsága időnként elérhet olyan minimum értéket, amelyre egy évszázadban csak néhány alkalommal van példa. A hétfői jelenség különlegessége egy régóta nem tapasztalt földközelségben, valamint ugyanerre a napra eső teliholdban rejlik.

A Hold méretének változása azonban csupán csillagászati fényképeken észlelhető, szabad szemmel nézve nem is lehet észrevenni, hogy égi kísérőnk szemmel látható mérete 10-12 százalékot ingadozik egy hónapon belül. Az egyesületi titkár hozzáteszi, a csillagászat a „szuperhold” elnevezést nem is használja. Ez a rendkívüli földközelség is csupán pár száz km eltérést jelent a gyakrabban előforduló nagyobb földközelségek értékeitől, csillagászatban is csak, mint különlegesség jegyzik. A Hold átlagosan 384 400 km-re kering tőlünk, hétfőn a távolsága 356 511 km lesz, vagyis csaknem 30 ezer kilométerrel jön közelebb.

Fotó: Szauer Ágoston

A telihold késő ősszel, télen magasan jár, jól megfigyelhető. A rendkívüli holdközelség alkalmából – kizárólag derült idő esetén - a Savaria Egyetemi Központ C épületének tetején (Károlyi Gáspár tér 4.) 18 órától 20 óráig várja az érdeklődőket a Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló. A Hold mellett a Mars és Vénusz bolygókat is megnézhetik az érdeklődők.

Lefotózta szuperholdat? Küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!